Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Филмът „Рибена кост“ с участието на Валентин Андреев-Рафе от Добрич – скоро в кината

В началото на месец ноември в Добрич ще бъде показан за първи път игралният филм „Рибена кост“, в който участва Валентин Андреев-Рафе. Добричкият актьор съобщи за Про Нюз Добрич, че българо-румънската продукция официално тръгва по кината в София от 3 ноември, а дни по-късно ще бъде и в Добрич.

Лентата е снимана в с. Крапец през 2019-2020 година. Печели награда за операторско майсторство и награда на съюза на филмовите дейци за най-добър филм на „Златна роза ‘21“. Филмът е представен на 26-ия София Филм Фест.

Режисьор е Драгомир Шолев, когото помним с филма „Подслон“ от 2010 г., спечелил няколко десетки награди на фестивали в България и чужбина. Творческият екип на „Рибена кост“ включва още сценаристите Емануела Димитрова и Георги Мерджанов, оператора Ненад Бороевич, и автора на музиката Никола Груев – Kottarashky.

В ролите зрителите ще видят Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова.

Героят на Валентин Андреев е старец, който случайно открива умиращ делфин на плажа – делфинът, около който се заплита историята във филма. Рафе е бил поканен за участие в продукцията от кастинг-режисьора Нина Боянова. „Явно ме е проучила, откри ме в София, разговаряхме и тя настоя, че именно аз трябва да снимам тази роля. След това се запознах с продуцентката Росица Вълканова, която също ме хареса. Изключително приятно бе за мен да работя с целия екип“, разказа Рафе.

Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращия делфин. Девет ситуации, в които хората са притиснати да реагират, а те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. Девет гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин, за който никой не знае как да се погрижи…

Любопитно е, че филмът е създаден по действителна история, случила се на плажа „Корал“ преди години. Бившият концесионер на плажа описал в блога си как държавата реагира на често  изхвърляни на морския бряг мъртви делфини. Четейки блога, Шолев решил, че това ще бъде филм.

c