Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

16 октомври -  Ден на анестезиолога

На 16 октомври празнуват лекарите - анестезиолози. Международен ден на анестезиолога е започнал да се отбелязва по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция, станала на 16 октомври 1846 г. На тази дата английският учен Уйлям Мортън прави първата демонстрация на анестезия (обезболяване) с етер в Масачузетската Главна болница в Бостън.

Анестезиологията е дял от медицината, който представлява самостоятелна, основна теоретична и практическа наука, решаваща проблемите на борбата с болката, която съпътства почти всички болестни процеси, много лечебни и диагностични процедури и всички травми – механични, термични, химични и т.н. Анестезиологията разработва, изучава, представя и прилага методите на обезболяване, мускулното отпускане, промяна в съзнанието и потискане на нежелани ефекти, с цел извършване на различни диагностични и лечебни намеси.

Терминът „анестезия (an + esthesia)“ има гръцки произход и означава липса на сетивност (чувство за допир, натиск, температура, в това число и болка), съответно анестезиологията е науката, която изучава и прилага обезболяването.

Успоредно с анестезиологията се развива и реанимацията – науката за възвръщането към живота на пациенти, намиращи се в крайно тежко, критично състояние, на границата между живота и смъртта. Тя изучава танатогенезата (механизмите водещи до настъпването на смъртта), като разработва и прилага методи за възстановяване на жизнените функции на организма.

c