Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Вдигат минималните и максимални цени на такситата в Добрич

Увеличение на минималните и максимални цени на таксиметровите превози в Добрич предвижда докладна записка на заместник-кмета Росица Йорданова, която е включена в дневния ред за предстоящото заседание на Общинския съвет.

Тя предвижда минималните цени да нараснат с 5 ст. - от 0,95 лв./км пробег дневна тарифа на 1,00 лв., а за нощна тарифа – от 1.05 лв. на 1.10 лв. За максималните цени ръстът е с 10 ст. – от 1.40 лв.  на 1,50 лева за дневна тарифа и от 1,50 на 1,60 лева за нощна тарифа.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа за следващата година, валидни за територията на съответната община.  Увеличението, което се предлага, е аргументирано с ръста на цените на горива, както и на минималния осигурителен доход.

Необходимостта от увеличение цената на услугата е обсъдена с представители на таксиметровите превозвачи.

За тази година има издадени 311 разрешителни за таксиметров превоз на пътници, но до момента 38-ма шофьори са се отказали и разрешителните им са прекратени.

c