Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Близо 120 съдии и съдебни служители участваха в зонално събрание в Албена

Комуникацията – тема на зонално събрание на съдиите и съдебните служители в Североизточна България

Близо 120 съдии и съдебни служители участваха в двудневно зонално събрание по инициатива на Варненския апелативен съд, което се проведе в курорта Албена.

В обучението, посветено на комуникацията, етиката и екипната работа се включиха представители на окръжните и районните съдилища от целия апелативен район – в областите Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Добрич, съобщават от пресцентъра на Аплативния съд във Варна. 

Той има традиции в провеждането на зонални съвещания, но тези събития бяха поставени на пауза по обективни причини през последните две години. Именно заради принудителната физическа изолация, преминаването на общуването онлайн и последиците на епидемията върху  професионалната комуникация, насочихме вниманието на работещите в съдебната система от апелативния регион към тези теми.

„Сякаш отвикнахме да контактуваме помежду си по традиционния начин. Опитахме да компенсираме дефицитите с достиженията на високите технологии. Каква е равносметката ни днес? Как общуваме вътре в екипите си и ефективно ли нашите институции разговарят с обществото: пряко, с помощта на медиите и чрез социалните мрежи” – с тези думи председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян приветства участниците.

Пътищата към успешния „разговор” потърсихме заедно с двама авторитетни лектори в Националния институт на правосъдието: доц. д-р Александър Христов – експерт по публични комуникации и етика, Председател на Българското дружество за връзки с обществеността, университетски преподавател и Димитър Абрашев – журналист, съдебен репортер в БТА, водещ на предаването „Директно“ в България ОН ЕР.

„Високите очаквания на хората създават необходимост от по-интензивна комуникация на съда с обществото”, каза доц. Александър Христов. Защо не трябва да допускаме информационен вакуум, как да действаме при комуникационни кризи и как да използваме присъствието на институцията в интернет и социалните мрежи – той даде ценни указания в тази насока.

Разгорещени дискусии предизвикаха въпросите, които Димитър Абрашев отправи към магистратите и служителите. Журналистът обясни защо съдът трябва да „говори” разбираемо за всеки един човек – потребител на информация за работата на институцията. Ефикасен ли е Етичният кодекс на българските магистрати в новата реалност? Каква част от личния живот на съдиите и служителите може да бъде обществено достояние, включително чрез профилите им във Фейсбук и Инстаграм? Какви са ограниченията на поведението в социалните мрежи?

Всеки от присъстващите откри своите отговори. А чрез тях, ще опита да допринесе за публичния образ на съда и доверието в съдебната система. 

c