Водещи новини - дясно Култура Общество

15 октомври – Международен ден на белия бастун

15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той има за цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиумът на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите), по предложение на председателя на комитета по рехабилитация, взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

Белият бастун се използва като инструмент за мобилност на хора с увреждания на очите едва след Първата световна война.

През 1921 г. Джеймс Бигс – фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. През същата година във Франция стартира национална програма за незрящи хора.

В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм. През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в гора и в няколко сгради отдалечени една от друга, а това много затруднявало придвижването на слепците.