Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Представиха исканията на кампания на КНСБ в приемна на открито в Добрич

Продължава националната протестна кампания на КНСБ, наречена „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“, която започна през септември. Днес представители на регионалната структура на синдиката в Добрич организираха импровизирана приемна на открито, в която разясняваха исканията на КНСБ и предоставяха информационни материали.

Синдикатът отправя следните искания към Бюджет 2023 за ръст на доходите:

• Ръст на минималната заплата от 710 лв. на 850 лв. от 01.01.2023 г. Това ще позволи минималната заплата да бъде минимум 50% от средната за полугодието на 2022 г.

• Увеличение на възнагражденията на работниците и служителите, които работят в системите на бюджетното финансиране с минимум 12,5%. За агенциите, работещи на терен, да се осигури предимствен ръст от минимум 15%;

• Въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата, което ще стимулира потреблението и намали неравенствата;

• Осигуряване на средства за предучилищното и училищното образование в размер на не по-малко от 5% от БВП;

• Ръст на единните разходни стандарти за финансиране на образователните институции с минимум 20% и запазване на размера на работните заплати в сектора 125% спрямо средната заплата за страната /459 млн. лв./;

• Да бъдат възстановени плащанията съгласно чл. 5 от Закона за бюджет на НЗОК – за лекари 600,00 лв., за професионалистите по здравни грижи 360.00 лв. и за санитар 120,00 лв. Необходимите средства за 2023 г. са в размер на 144 млн. лв. 

• Средствата за възнаграждения на работещите „на терен“ в системата на Министерство на земеделието да бъдат увеличени с 18 млн. лв. Необходимо е и увеличаване на трансфера от централния бюджет за Селскостопанска академия  с 9 млн. лв., както и 12 млн. лв. за БАБХ. Това ще позволи увеличение на работните заплати в системата с 20%.

• Настоява се за увеличение на стандартите за делегираните от държавата дейности за 2023 г. за функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" както следва: 1) Държавните културни институти в областта на културното и библиотечно дело - 20%, 2) Регионалните музеи и художествени галерии  с 6% (9 млн. лв.), 3) Регионалните библиотеки с 20% (28 млн. лв.) и 4) Читалищата с 20% (18,7 млн. лв.).

• Стартиране през 2023 г. на бипартитно договаряне на препоръчителни индекси за ръст на заплатите в реалния сектор, което да има ежегоден характер;

Общата сума, необходима за ръст на доходите в новия бюджет, извън исканото увеличение на МРЗ, е в размер на 1,2 милиарда лева.

От КНСБ представят и искания за справедлив зелен преход, за гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд, за промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време, за ефективни действия за разширяване обхвата и насърчаване на колективното трудово договаряте /КТД/.

c