Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на яйцата

Световният ден на яйцата е установен във Виена през 1996 година, когато е решено всяка година да се празнува силата на яйцето във втория петък на октомври. Оттогава феновете на яйцата по целия свят са измислили творчески начини да почетат невероятната им хранителна мощ и празникът се развива с течение на времето. Световният ден на яйцата е брилянтна възможност да се уверим, че всички по света знаят, че яйцата са отличен, достъпен източник на висококачествено хранене, с потенциал да помогнат за изхранването на света.

Темата на тазгодишния Световен ден на яйцата „Яйца за по-добър живот“ отбелязва невероятната сила на яйцето да поддържа здравето на планетата и поминъка на хората.

Яйцето е хранителна сила, съдържаща повечето витамини, минерали и антиоксиданти, необходими на организма.

Яйцето е многофункционален източник на протеини, съдържащ 13 различни основни хранителни вещества, в една вкусна и достъпна опаковка. То доставя голямо разнообразие от ползи за хора на всяка възраст и етап от живота, по целия свят. Подобряване на мозъчната функция, поддържане на физическата сила, подпомагане на растежа на детето – яйцето може да направи всичко!

Наред с многото си хранителни ползи, яйцето е най-екологично устойчивият и достъпен протеин от животински произход, който е на разположение, помагайки за издръжка на семейства по целия свят.

Много от хранителните вещества, открити в яйцата, обикновено се консумират недостатъчно, но са необходими като част от здравословната диета. Високата хранителна плътност на яйцата позволява да се поддържа естествената имунна система на организма, да се ускорява физическия растежа и да се подпомага развитието на мозъка на детето.

Яйцата са източник на протеини с ниско въздействие и имат най-нисък отпечатък върху околната среда от обикновените източници на животински протеини и са сравними с някои храни на растителна основа.

c