Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Нестандартно звучене поднесе трио музиканти в Огледалната зала в Добрич

Концерт на Нестандартно трио (UnTraditional Trio) в Огледалната зала в Добрич представи български изпълнения с авторски аранжимент, както и изцяло авторски изпълнения на формацията. То бе в състав: Христина Белева - гъдулка, Василена Серафимова - маримба, и Димитър Горчаков – пиано.

Специфичното за формацията е, че и тримата идват от различни култури - Христина Белева с гъдулката, е повече във фолклор и етно джаз, Димитър Горчаков е с класическо образование, но се развива най-вече в джаз и композиция, Василена Серафимова е с класическо образование и съвременна музика, но работи много и в джаз проекти, и в електронна музика - все неща, които смесват жанровете.

Концертът в Добрич неслучайно започна с песента “Огледала” (Mirrors) по музика на Василена Серафимова. Първото изпълнение бе посветено именно на зала "Нели Божкова", където се състоя концертът.

Той продължи с изпълнение на "Нощни стъпки" с фолклорни ритми и джазови елементи по музика на Димитър Горчаков. Прозвучаха още “Mare a Mare” по музика Василена Серафимова, “Слънце” на Петър Дундаков и “Детско” по музика на Димитър Горчаков.

Освен кавъри на прекрасните български песни, триото представи и част от репертоара си с авторски музикални произведения, сред които “Дохи jazz” и “Граовски портал”, както и народните песни с аранжимент от Нестандартното трио “Лале ли си, зюмбюл ли си” и “Дойна”.

Преслав НЕЙЧЕВ

c