Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Медицински специалисти от МБАЛ Добрич стачкуват, искат по-високи основни заплати

Медицински специалисти от МБАЛ Добрич започнаха предупредителни стачни действия. Пред входа на здравното заведение се събраха десетки медицински сестри, акушерки, лаборанти и санитари, които настояват за повишение на основните им работни заплати. Те бяха подкрепени от свои колеги от Варна. От днес, в следващите седем дни медицинските работници ще напускат за по един час отделенията, в които работят, а от другия петък се готвят за ефективна стачка, ако исканията им не бъдат изпълнени.

„Четири месеца вече преговаряме с директора на тази болница и не се разбрахме по отношение на заплащането. Става въпрос за основните заплати, тъй като въпреки увеличението от 25% от 1 август, възнаграждението е доста далеч от минималните нива в отрасловото колективно трудово договаряне“, заяви Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС), организатор на протестните действия.

Медицински специалисти в МБАЛ Добрич спират работа за час на ден, готвят стачка

Специалистите в МБАЛ Добрич получаваха 820 лв. основна заплата, която след 25-процентното увеличение стана 1020 лв. Те смятат, че това е много под минималното възнаграждение по КТД за отрасъла – 1 500 лева.

Медицински специалисти в МБАЛ Добрич протестират символично, готвят стачка 

„Тук работодателят дава две трети от заплатите като допълнителни добавки – ДМС, някакви бонуси. Тези добавки не са с постоянен характер и винаги могат да бъдат отнети. Затова държим основната заплата да бъде висока и гарантирана и ако болницата има някакъв приход, те да си получат и надбавките“, посочи Мая Илиева.

Другото, което според протестиращите е тревожно, че в болницата се работи изключително много извънредно. Извънредният труд е процент от основната заплата и когато те са на по-ниски основни заплати, получават по-малко за извънредния труд, който полагат.

Припомняме, че СБМС напусна преговорите по колективното договаряне поради несъгласие със заплащането. Преди ден преговорите напуснаха и от Автономната работническа конфедерация.

„Възрастовият праг на медицинските специалисти тук е много висок – сестрите ни са със средна възраст 60 години. Те изнемогват, ходят на по две-три места на работа. Ние се борим да се увеличат заплатите в системата, за да можем да привлечем нови кадри в болницата. Трябва основната заплата да бъде поне 1 500 лева, оттам насетне да се разпределят допълнителните възнаграждения. Когато едно младо момиче приключи образованието си за медицинска сестра трябва да знае, че минималното му възнаграждение ще бъде 1 500 лв. Това в момента не се получава. В момента има нулев интерес към професията“, заяви Галина Събева, медицинска сестра и депутата в 47-ото Народно събрание.

c