Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Удостоиха Цветанка Костова със званието „Почетен гражданин на Тервел“

Поетесата подари стих с пожелание текстът му да бъде основа за написване на химн на Община Тервел

Церемония по връчване на званието „Почетен гражданин на град Тервел” на Цветанка Костова се състоя в Деня на българската община и местното самоуправление. Решението за това бе взето на 29 септември от Общинския съвет.

Хор „Свети Георги” с ръководител маестро Живко Колев постави начало на събитието с изпълнение на песента „От тука започва България“. Последва поздравителен адрес към служителите в общинска администрация, към общинските съветници и жителите на община Тервел. „В днешния празничен ден искам да изразя своята благодарност към хората, които носят Тервел в сърцето си. Изказвам своята признателност към всички, които са градили и които днес допринасят за благополучието на нашия град. Благодаря на бизнеса и на всички институции за доверието и подкрепата. Бъдете здрави и щастливи! Нека и занапред продължаваме да работим за благоденствието на Тервел!“- са думите, които инж. Симеонов отправи към съгражданите си. В тази връзка той обяви годишна награда на Кмета на община Тервел, която ще се връчва в навечерието на Деня на българската община от 2023г., в няколко категории: служител на годината; кмет (кметски наместник) на годината; най-успешен работодател (инвеститор); най-добре поддържано междублоково пространство; най- добра гражданска инициатива; най- добре поддържан двор. Критериите за наградите и начините за гласуване ще бъдат оповестени в началото на следващата година.

Последна връчване на Диплом и плакет, удостоверяващ званието Почетен гражданин на шестия носител на тази титла от Мария Гочева – председател на Общински съвет-Тервел. В знак на благодарност за оказаната чест, Цветанка Костова рецитира най-новото стихотворение, написано като подарък към община Тервел, с пожелание текстът му да бъде основа за написване на химн на общината.

Празникът продължи с много поздрави: от Александра Чанева – ученичка в 6 б клас на СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел, която рецитира стихотворение за Тервел написано от Цветанка Костова по случай 47-я рожден ден на града ни през 2007 г., от бивши ученици на Цветанка Костова (Мариана Кралева, Татяна Дончева, Вярка Христова и Румяна Тодорова), които рецитираха нейни стихотворения. В програмата бяха включени формациите при НЧ „Димитър Дончев– Доктора- 1893” - децата от литературен клуб, с ръководител Мариана Кралева, и ТПГ „Добруджанска огърлица” с ръководител Радка Адамова, която изпълни песента „Змей Злата залюби” – песен, която Цветанка Костова е предала на групата преди години.

Цветанка Костова е родена на 6 февруари 1937 г. в село Осеновец, Шуменско в семейството на добруджански бежанци. През есента на 1940 г. заедно със родителите си се заселват в с. Мали извор, където живее до 1960 г., а след това до момента г-жа Костова живее в гр. Тервел. Има 38 години педагогически стаж. Наградена е с орден „Кирил и Методий” за отлична учебно-възпитателна работа. След пенсионирането си започва да пише и издава поредица стихосбирки. Автор е на книгите „Жарава” (стихове, 2003), „Нестинари” (стихове, 2005), „Не се сърди, човече” (стихове за деца, 2007), „Дъга” (поезия, 2007), ”Зимно лято” (стихове за деца, 2008), „Ехо в тишината” (стихове, 2009), „България една е” (поетична мозайка, 2010), „Сърдечни ритми” (интимна лирика, 2011), “Ах, какво се случи” (автор на текста и илюстратор, 2019 г.) и други.

През 2015г., на X-ти юбилеен преглед на художествената самодейност в гр. София, получава Златен медал за стихотворението „Здравей сине”. Получава Златен медал от Съюза на независимите български писатели през 2017 г. за цялостно литературно творчество. Член е на Съюза на европейските писатели от други континенти.

Това са малка част от наградите, които е получила. Най-голямото признание тя срещна от нейните съграждани. В деловодството на Общински съвет Тервел постъпи предложение от инициативен комитет относно: Номинация на Цветанка Костова за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Тервел”

c