Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

За пореден път Албена ще е домакин на Годишната среща на местните власти

От 23 до 25 октомври в курорта „Албена“ ще се проведе Годишна среща на местните власти. Форумът се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), като част от проявите, посветени на Деня на българската община – 12 октомври.

Форумът събира кметове, председатели на общински съвети, съветници и ключови експерти от общините с представители на законодателната, изпълнителната власт, дипломати, партньори от страната и чужбина за обмен на идеи и опит, за обсъждане на важни за развитието на общините и държавата проблеми.

Програмата на събитията през тази година е фокусирана върху теми, свързани с две важни за българските общини годишнини – 140 години от приемането на първия Закон за общините и градското управление и 15 години членство на България в ЕС. Покана за участие е отправена към Президента на Република България Румен Радев.

Форумът на НСОРБ включва конференции и дискусии за споделяне на добри практики в областта на устойчивото местно развитие и икономическия потенциал на общините, ефективното оползотворяване на отпадъците и внедряването на съвременни интелигентни решения в управлението на обществените системи на местно ниво.

В рамките на събитието дискусии по актуални въпроси ще проведат Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България, Националната асоциация на секретарите на общини и регионалните сдружения на общините в страната.

По време на  Срещата на местните власти ще бъдат връчени годишните награди на НСОРБ за принос в развитието на местното самоуправление на общини, личности, инвеститори, партньори и медии.

Акценти от програмата:

·         Тържествена сесия „140 години законодателство за българските общини“

·         Пленарна сесия „Европейският път на българските местни власти“, на която са поканени представители на ЕК и евродепутати.

·         В програмата на сесията е включена и тържествена церемония по връчване на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Паралелни форуми, посветени на:

·         иновативни решения в областта на околната среда, обществения транспорт и управлението на отпадъците;

·         добри практики за местно икономическо развитие чрез активиране на местните ресурси;

·         актуални въпроси в работата на общинските съвети и секретарите на общини;

·         регионалните партньорства.

В дните на Годишната среща на местните власти „НСОРБ-АКТИВ“ ЕООД организира ОБЩИНСКО ЕКСПО, което представя съвременни технологии и иновативни решения за общините, машини и съоръжения за дейностите на общините, богати възможности за установяване на контакти с потенциални партньори от бизнеса.

c