Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Седмица на програмирането заинтригува учениците на езиковата гимназия в Добрич

Учениците са правили мобилни приложения за игра с намиране на обекти и са програмирали платки, за да играят електронно “камък, ножица, хартия”

В Езикова гимназия “Гео Милев” се проведе Европейска седмица на програмирането. Възпитаници на заведението се включват ежегодно в тематичната седмица още от 2014 година. От 2018 година училището участва и с проекти към инициативата “meet and code”.

Предвидените събития за тази година са три, като първото се проведе на 3 октомври от преподавателите по ИТ Маргарита Мартинова и Мария Кирилова, заедно с групите с профил “ИТ” в 12 клас. Учениците са се запознали с програмируемата платка micro:bit, с която са създали играта “камък, ножица, хартия”.

В 11 клас учениците са програмирали мобилно приложение, а което са създали игра, в която чрез натискане на тъчскрийна на мобилно устройство трябва да засекат постоянно сменяща местоположението си къртица. След като бъде засечена къртицата програмата записва резултата. Приложението е програмирано на платформата mit app inventor.

“В 11 клас часът премина при голям интерес. Задача бе сложна, но успя да заинтригува децата, а повишения интерес може би се дължи и на това, че крайният резултат се вижда на личните мобилни устройства на учениците. Младото поколение все повече и по-лесно се приспособява към дигиталната среда. Учениците от 12 клас подходиха отговорно към задачата и това, което ме радва постоянно е, че освен тези, които вече са взели решение да се занимават с програмиране, има и нови ученици, които се насочват в тази сфера,” сподели преподавателят по ИТ Мария Кирилова, част от екипа на ЕГ “Гео Милев”.

В програмата на Европейската седмица на програмирането предстои събитие за изготвяне на GIS карти съвместно с учениците от профил география с преподавател Емилия Стефанова.

Събитията са организирани със съдействието на училищното настоятелство към гимназията, ФРГИ, SAP, techsoup и Hous des Stiftens.

Преслав НЕЙЧЕВ

c