Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Над 400 000 лева ще струва ремонтът на старата гранична застава в с. Йовково

Над 400 000 лева ще струва превръщането на бившата гранична застава в генералтошевското село Йовково в туристически център. Това става ясно от обявената от Община Генерал Тошево обществена поръчка за строително-монтажните работи на обекта. Срокът за подаване на оферти или на заявления за участие в публичното състезание е 31 октомври т.г.

Бившата застава ще стане посетителски център благодарение на проект по Програмата за развитие на селските райони. Договорът бе подписан от Община Генерал Тошево и МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Чрез проекта се поставя акцент върху времето, в което Йордан Йовков е бил военен кореспондент в пограничния район. Именно до заставата е била и къщата, в която са живели родителите на писателя.

Договорът по проекта бе подписан преди две години, като той е на стойност 273 хиляди лева. Реконструкцията на граничната застава ще стане и със съфинансиране от страна на Общината.

Предстои да бъдат извършени следните строително-ремонтни дейности: монтиране на нови врати и поставяне на PVC дограма, полагане на топлоизолация по фасадата и тавана на сградата; ремонт на покрив и подови настилки; облицовка на стени и поставяне на окачен таван във вътрешните помещения; подмяна на ел. и ВиК инсталацията; вътрешно обзавеждане; благоустройство и паркоустройство на двора, изграждане на ограда и други.

c