Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Духов оркестър Търговище гостува в артистичния дом на Константина Петкова

Изящен изказ в лабиринт от жанрове на концерта на

Богата програма от произведения за духов оркестър, класика, джаз стандарти и аранжименти на популярни песни поднесе в матине в артистичния дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово на 9 октомври Духов оркестър към Община Търговище с диригент д-р Росица Бояджиева-Вълева. Съставът за първи път гостува в с. Пчеларово в пълния с почитатели на музиката слънчев цветен двор. Програмата откри маршът „Родина“ от Николай Братанов, а рамката на финала постави „Искърско хоро“ от Дико Илиев. Един от акцентите в програмата бе пиесата „Празник“, написана от съвременника Васил Делиев по повод 55-ата годишнина на оркестъра. Фолклорната ѝ основа е развита в съвременната джазова стилистика, като така хвърля мост в традицията. В нея чухме същината на духовата музика – да обединява общността във веселие.

„Искам да благодаря на маестра Константина Петкова за поканата, за това, че през годините е давала вдъхновение и подтик на много, много хора, включително и на мен.“ – думите на д-р Росица Бояджиева-Вълева бяха посрещнати с аплодисменти от публиката. „Тя е помагала е да се родят много художествени произведения, инициирала е, вдъхновявала е много артисти. Да е жива и здрава и да продължава да го прави!“ – пожела на маестрата диригентът на оркестъра. По-късно в програмата музикантите отправиха поздрав към Константина Петкова с песента The Man I Love. Тя, както и още една класика на Гершуин – Summertime, прозвучаха в искрената майсторска интерпретация на вокалистката Сабина Донева, съпровождана от оркестъра. Тя бе едно от вокалните съкровища в този концерт. (СНИМКА 1) Солистка на „Боси времена“ от Александър Бръзицов и Богомил Гудев бе друга чаровна млада надежда – Елена Добрева.

От световната традиция на джаза чухме и Puttin’ On The Ritz от Ървинг Бърлин, а на поп музиката – Wind of Change на Scorpions и Eres Tu, с която през 1973 г. Испания се класира на второ място на „Евровизия“. Върнахме се назад във времето с виртуозната „Белият кос“ от Йожен Дамаре, написана в края на XIX в., на която соло пиколо изсвири диригентката. Изпълнението точно пред сцената изслушаха в захлас две деца, пленени от звука на музиката. (СНИМКА 2) Юбилярка, която избра този концерт, за да отпразнува своя рожден ден, поднесе огромен букет цветя на д-р Росица Бояджиева-Вълева с думи на благодарност за музиката и на възхищение от изпълненията на оркестъра. (СНИМКА 3) В този лабиринт от жанрове с изящен звук и изказ блестящо се представи кларинетистът Пламен Павлов – гост на оркестъра. Забележителните мекота, финес и синхрон в изпълненията спечелиха заслужено бурните аплаузи на публиката. (СНИМКА 4)

Духовият оркестър към Община Търговище е следовник на Търговищкия военен духов оркестър. Основан през 1967 г., днес съставът заема важна роля в културния живот на града и концертира в страната и в чужбина, носител е на множество престижни отличия. Основен стремеж на оркестъра е поставянето на духовата музика във фокуса на общественото полезрение. От 2020 г. диригент е маестра д-р Росица Бояджиева-Вълева, която продължава търсенето на нови публики и творчески партньорства, експериментира и надгражда постигнатото от своите предшественици – маестра Красимира Коларова и основателя на оркестъра – маестро Васил Абрашев. (СНИМКА 6)

Проектът „Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. През този уикенд в събота, 15 октомври, от 17 ч. ще слушаме вокалистката Мирослава Кацарова в програма с оригинални песни от нейния репертоар, които ще представи с пианиста Мирослав Турийски. Мирослава и Мирослав | Facebook В неделя, 16 октомври, от 11:30 ч. на сцената излиза китаристът и вокалист Стефан Вълдобрев, за да представи своята шлагерна музика с китариста Мирослав Иванов. Стефан Вълдобрев и Мирослав Иванов | Facebook Входът за всички събития е свободен.

c