Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Турнир в Шабла почете паметта на легендата в конния спорт Панайот Карамилев и сина му

В Шабла се проведе турнир по конни надбягвания в памет на най-титулувания спортист на морския град Панайот Карамилев и неговия син Константин. Турнирът бе организиран от Община Шабла и приятели и радетели на хиподрумните дисциплини у нас и почитатели на Панайот Карамилев, който през 1963 година с кобилата Махита печели първото чистокръвно дерби в България. Той си отиде от този свят през миналата година на 86 години, като остава завинаги най-дългогодишният активен състезател, участвал в турнири до своята 65-а годишнина. 19 пъти е бил републикански шампион, бил е и треньор на националния отбор в дисциплината „стипълчейз“. Неговият син Константин тръгва по стъпките на баща си и през 1986 година става кандидат-майстор на спорта.

На турнира в Шабла през уикенда присъстваха двама негови приятели и колеги – 80-годишният Недялко Милев (Даката) от Балчик и Осман Топала от с. Браничево, Шуменско, съобщиха от вестник „Изгрев“. „От 1957 година сме приятели. Заедно бяхме треньори и състезатели. Постигнали сме най-големите успехи на Европа в областта на конния спорт“, казва Недялко Милев, който само от две години не се състезава. С гордост съобщи, че 63 години не е слизал от седлото. Има 15 първи, 16 втори и 30 трети награди. Пет пъти е републикански шампион. Осман Топала пък е яздил коня на Панайот „Махида“.

Много жители и гости на Шабла уважиха турнира, сред които бяха внуците на Панайот и синове на Константин – Преслав и Боян, техни роднини, приятели. Кметът на Шабла Мариян Жечев приветства присъстващите и състезателите и изрази надеждата си за възстановяването на конните традиции от миналото.

Съдийството бе поверено на Георги Жеков от Банкя, определян като най-добрият коментатор на конни надбягвания, който лично е познавал двамата шабленци, бил е на състезания с тях.

По време на турнира се проведоха 4 гари.

В 1-ва гара – 1300 м., при 3-годишни коне с приз „Демон“ се окичи Нурхай Хамил и кон „Оникс Ейнджъл“.

При 2-ра гара – 1700 м., за приз „Джамайка“ първото място взе Ахмет Али Ибрям от с. Селар, община Кубрат с кон „Дресьор“.

В 3-та гара – 2100 м., за приз „Константин Карамилев“ най-бърз беше Любчо Златев от с.Иширково с неговата кобила „Ема“.

В 4-та гара – 2400 м., за приз „Панайот Карамилев“, където се определят най-добрите, първи стана 22-годишният Валентин Атанасов с кон „Фейнджъл“ от елитната школа на „Кабиюк“ Шумен. Той си тръгна и с агне, осигурено от семейство Карамилеви. Някога като първенец в кушиите Панайот многократно е получавал точно такава награда. Традицията съществува и днес в Делиормана.

c