Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Обявиха обществена поръчка по европроект в Археологически парк „Дуранкулак – Хаманджия“

Община Шабла обяви обществена поръчка за строително-монтажни работи на обект Археологически парк „Дуранкулак – Хаманджия“ на Големия остров в Дуранкулашкото езеро. Предмет на поръчката е консервация и експониране на пещерния храм на богинята Кибела на острова, възстановяване на аварирал участък от укрепително съоръжение и консервация на археологически структури под защитен насип.

Дейностите са в рамките на проекта „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия - първа цивилизация на стара Европа“. Проектът е съвместен с румънската община Черна вода и е на обща стойност 1 494 000 евро.

Обществената поръчка е на стойност 1,3 млн. лв. и е обявена като публично състезание. Срокът за подаване на оферти е до 9 ноември т.г.

Проектът бе одобрен през 2018 година. Предвижда се разработване на археологическия комплекс в село Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация и популяризиране на културата Хаманджия. Ще бъде реставрирана укрепителната стена на Големия остров, ще се изгради ново покритие на храма на Кибела. Предвижда се още разширяване на пешеходната алея на острова, изграждане на три погледни площадки – места за почивка  и наблюдение на птици и околността, обособяване на билетен център и др.

c