Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шефът на НАЗ Костадин Костадинов: Оставка не ми е искана

От Управителния съвет на НАЗ не е искана оставката ми, заяви за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов след проведеното в края на миналата седмица заседание на УС на Асоциацията. По-рано се появиха информации, че Съюзът на зърнопроизводителите в Пловдив и конкретно агробизнесмен от Раковски искат оставката на Костадинов по няколко причини, сред които че не се е преборил за Закон за браншовите организации и относно липсата на яснота за таваните на плащанията. Костадинов заяви, че оставки се решават на общи събрания, а въпросният агробизнесмен изобщо не е член на структурата в Пловдив.

След големия протест на 14 септември НАЗ продължава да следи процесите с вноса на зърно от Украйна, каза Костадинов. В края на октомври в словенската столица Любляна ще се проведе голям земеделски форум – конференцията „Хляб на мира“, на която представители на земеделски камари от ЕС ще се съберат да обсъдят ситуацията с украинското зърно. В срещата ще вземе участие и НАЗ.   

НАЗ се готви да блокира КПП-та и зърнобази, ако не спре безконтролният внос от Украйна

„Този проблем ще се влачи с години. Всички сме притиснати и това се вижда по пазарите на зърно – в момента те са замрели. Ако искаш да продаваш, трябва да продаваш на ниска цена. Пазарът е проблем, защото в момента сме в есенна кампания, трябват пари за сеитба, трябват торове и препарати, а наближава да се дават ренти – както знаете, те в Добруджа са най-високите в страната“, коментира Костадинов.

В момента имало оферти за пшеница за 540-580 лева на тон, при положение че на международния пазар цената й е 350 евро. „Няма договори за износ, до Нова година няма да има кораби, които да влязат в пристанищата на Варна и Бургас, тъй като всички търговски кораби се насочват към Украйна. Натискът на украинската стока е много голям в Черноморския регион“, добави Костадинов.

По данни на НАЗ над един милион тона украински слънчоглед е влязъл в България. Българското производство е долу-горе същото – около 1,2 млн. тона. В същото време цената на олиото не е паднала. „При цена 2 000 лева за тон на слънчогледа, олиото беше 6 лева, сега пак е толкова, въпреки че цената на зърното е много по-ниска“, казва председателят на НАЗ.

Той твърди, че в България има внос на украинско олио, видял в магазин бутилка на цена 4.20 лв. 

Снимка: Агри БГ

c