Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От днес се продават билети за концерта в Добрич на БКО с гост-диригент Емил Табаков

От днес се продават билети за концерта на Български камерен оркестър – Добрич, с гост-диригент Емил Табаков, който ще се състои на 12 октомври от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Билети могат да се купят в зала „Нели Божкова днес и утре от 12.00 ч. до 14.00 ч. и от 17.00 ч. до 18.00 ч. В деня на концерта касите ще работят от 12.00 ч. до 14.00 ч. и от 16.30 ч. до 18.30 ч.

Концертът е посветен на 75-ата годишнина на именития български диригент и композитор Емил Табаков. В програмата са включени произведения на Йозеф Хайдн – Дивертименто в Си бемол мажор, Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто във Фа мажор, К 138, Сергей Прокофиев – Мимолетности, Емил Табаков – Български танци.

Емил Табаков е роден на 21 август 1947 г. в Русе. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалностите дирижиране при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и композиция при проф. Марин Големинов. Победител е на конкурса по дирижиране Николай Малко в Копенхаген през 1977 г. Бил е диригент на Русенската Филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийската и Белградската филхармония, Симфоничния оркестър в „Билкент – Анкара“ и Симфоничния оркестър на Българско национално радио.

Емил Табаков е автор на симфонична, вокално-симфонична и камерна музика. Композира главно за големи ансамбли, включително симфонии и инструментални концерти. Музиката му е изпълнявана в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Мексико, Русия, Турция и др.

През 1997 г. той бе министър на културата на България в служебното правителство на Стефан Софиянски.

Снимка: emiltabakov.com

c