Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Трафикант на мигранти от Добрич избра да замени унгарски затвор с български

Окръжният съд в Добрич призна и прие за изпълнение в България присъда на унгарски съд, с която мъж от Добрич е осъден на 2 години и 6 месеца затвор, съобщават от пресцентъра на съда.

С присъда на Околийски съд Дабаш, мъжът е бил признат за виновен в това, че на 2 ноември 2021г. в землището на Домасек, Унгария, в съучастие като съизвършител с трето неустановено лице, оказвал помощ на един афганистански и двама турски граждани, пребиваващи незаконно на територията на страната, да преминат държавната граница между Унгария и Австрия, превозвайки мигрантите с лек автомобил. Деянието е извършено с користна цел и е оказвана помощ на повече лица.

Присъдата е приведена в изпълнение в Унгария и изпълнението й следва да приключи на 1 май 2024 година. Процедурата по трансфер е инициирана от осъдения С.А., който е декларирал пред унгарските власти желанието си да изтърпи остатъка от наложеното му наказание в България.

Съобразявайки данните по делото, Окръжният съд установи, че мъжът е осъден за деяние, което е престъпление и по българския наказателен кодекс, като са налице и останалите предпоставки за признаването и приемане за изпълнение на постановената присъда. С решението си съдът приспада предварителното задържане и изтърпяното в Унгария наказание от осъдения, считано от 2 ноември 2021г. до предаването му на българските власти и привеждането на остатъка от наказанието в изпълнение. Остатъка от санкцията той ще търпи при първоначален общ режим.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 14-дневен срок.

c