Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ГДБОП при МВР Добрич и Варна разкриха ОПГ за пране на пари

Във Варна е била проведена спецоперация, при която е задържана организирана престъпна група. Трима мъже и една жена са задържани във Варна и Силистра. Групата се е занимавала с престъпления срещу кредитната система, документни измами и пране на пари. Това съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов на брифинг.

Схемата е била следната - чрез онлайн платформи на кредитни институции са правени заявки от лица, живеещи в чужбина. Използвани са техните данни и чрез тях са получавали кредити. Нанесени са щети за около 100 000 лева. Ръководителят на групата е на 36 години от Силистра. Дейността на групата е развивана на областите Варна и Силистра. Действали са от октомври 2021 г. Част от парите са открити, други са похарчени. Възползвали са се от възможността за забавено плащане на първата вноска, съобщиха още от АП-Варна.

За момента не е ясно как са се снабдявали с данните. Според комисар Деян Горанов, началник на отдел "Североизточен" на ГДБОП, в началото на 2022 г. е започнала работата по случая със събиране на данни. През октомври е докладвано на ОП-Варна и е образувано досъдебно производство. Акцията е проведена от БОП-Добрич и БОП-Варна, както и от специалисти по киберсигурност. Двама от задържаните са криминално проявени и осъждани.

c