Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Виден диетолог от Добрич предлага училище да има час за здравословно хранене

Европейско проучване сред седем европейски страни показва, че българското дете прекарва 3,5 часа средно на ден пред екран – лаптоп, смартфон или телевизор

 Албена се очертава като център за разпространение на знания за здравословно хранене, сподели пред Про Нюз Добрич почетният председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. д-р Светослав Ханджиев. Включително и  „Училището за здраве – за деца, родители и учители”  и различните международни форуми.

Родом от Добрич, той е един от най-видните диетолози у нас. Основател и председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания”, членува в генералните съвети на IASO и EASO, в Европейската академия на науките по хранене.

За седма година той организира в курорта Училище за здраве. През последните две години, белязани от ковид, то се осъществява по програмата на Министерството на образованието „Отново заедно“. Миналата година през юли и август 1200 ученици и учители бяха в Албена за по една седмица. Доц. Светослав Ханджиев водеше лекции по здравословно хранене. Тази година се включиха 2000 души, отново ученици и учители. Имаше много дискусии, каза ученият.

„Акцентираме върху здравословното хранене, защото е важно хранителните навици да се усвояват през първите седем години. Значение имат родителят и учителят“, каза доц. Ханджиев. Той отстоява идеята, че веднъж месечно в часа на класния ръководител темата трябва да е „Здравословно хранене“.

Европейско проучване сред седем европейски страни - Франция, Португалия, Холандия, Белгия, Гърция, България и Румъния, показва, че българчетата на възраст от 6 до 12 години се хранят сравнително добре. Те са на 2-3 място по консумация на зеленчуци и плодове. На първо място е Португалия, а на второ и трето място са България и Гърция. По обездвижването обаче ние сме на последно място. Българското дете прекарва 3,5 часа средно на ден пред екран – лаптоп, смартфон или телевизор. Докато в Холандия и Белгия това време е два пъти по-малко. „Това е много голям проблем. Затова една от нашите задачи беше режим да рационално изразходване на енергията“, каза доц. Ханджиев. Затова по време на едноседмичния престой в Албена се набляга и на разумния енергиен разход, на двигателната активност, която е от голямо значение.

Албена се очертава като център за разпространение на знание и на здравословното хранене на децата. Тук има няколко неща, които заслужават внимание. Стратегия „От фермата до трапезата“, което е устойчиво производство на храна – на плодове, зеленчуци, месо, на зърнени култури, както и преработка на част от тях. Защото ние говорим за разнообразно хранене като основа на здравословния начин на живот“, каза ученият.  Той подчерта, че Училището за здраве разчита на сериозна подкрепа от ръководството на Албена в лицето на изпълнителния директор Красимир Станев и Красимира Стоянова , изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД.

Именно затова от 7 до 10 септември 2023 година в Албена ще се проведе Европейски конгрес по детско затлъстяване, организиран от Европейската федерация за проучване на детското затлъстяване. Той трябваше да се проведе през 2020 г., но пандемията го отложи за 2023 г. През следващата година в Албена ще се проведе и курс по детско хранене, който се организира от Световната здравна организация, каза още доц. Ханджиев.

c