Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Усмихнете се в Световния ден на усмивката!

Днес е Световният ден на усмивката. По традиция то се отбелязва всеки първи петък на октомври. Основател на Световния ден на усмивката, както и автор на популярното усмихнато жълто личице (емотикон), е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице.

Усмивката е изражение на лицето на човека, което показва радост и щастие, и е разбираемо за всички хора, независимо от културата, расата и т.н. Усмивката е позволена от специфичните за човека мимически мускули. Тя е форма на любезност, добро отношение, израз на доверие и подобрява взаимодействието между хората, сътрудничеството между тях. Тя е израз на внимание, но се случва да има и негативен израз.

c