Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С името Джеймс се представил „лекарят от Кабул“, завлякъл 47-годишната жена от Добрич с над 18 000 лева

Подробности за измамената 47-годишна жена от Добрич, изпратила над 18 000 лева на мъж, с когото контактували в Инстаграм, разказа за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

Както вече съобщихме, на 6 октомври, около 14.30 часа жената се е оплакала в полицията. Тя казала, че от месец август т.г. е поддържала контакт през социалните мрежи с мъж, представящ се за лекар в Афганистан. За периода от 20 август до 16 септември т.г., жената направила на непознатия мъж парични преводи на обща стойност 18 417 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

Пред разследващите органи жената разказала, че на 8 август  в Инстаграм е получила покана за приятелство от лице, което се е представило с името Джеймс. Приела е поканата и започнали да си пишат. Той й казал, че е разведен с две деца, че е германец, но майка му е българка, затова владее български. В момента бил военен лекар в Кабул. Пишели си всеки ден. В един момент той й споделил, че иска да дойде в Добрич и да се съберат да живеят заедно. Тя казала, че живее в гарсониера и ще е тясно за двамата, а той обещал да купи къща. За да дойде до България обаче му трябвали пари, с които да си набави необходимите документи.

На 25 август т.г. й поискал 240 евро под претекст, че дъщеричката му има рожден ден и трябва да й купи подарък, а нямал в момента пари. Продължил да увещава жената, че ще дойде в Добрич и тя започнала да му изпраща пари чрез „Мъниграм“. Това продължило до вчера, когато отишла в добрички клон на банка, за да пусне поредната сума. Там обаче я предупредили, че е жертва на измама.

Жената е правила преводи и през септември, и през октомври, по различни сметки, като тя твърди, че е изпращала пари в Италия и в Румъния.

„Не е известно кой стои зад този профил и зад сметките, по които жената е превеждала парите, това тепърва ще се установява от разследването. С разрешение на съда разследващите могат да изискат изземване на кореспонденцията, за да може този профил да се отвори и съответно да се види кой стои зад него. Трябва да се проследят банковите сметки и да се установи дали са в наши или чужди банки, по възможност да се види кой е титуляр, кое е лицето което е получавало парите. Ще се ползва международна правна помощ чрез Европейска заповед за разследване. Едно такова разследване е доста трудно“, посочи Даниел Илиев.  

По думите му явно това е новият вид измами, които сега навлизат, след телефонните, които благодарение на усилията на прокурорите и органите на реда бяха пресечени. 

c