Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата в Добрич: За кратко време имаме два случая с измамени жени, изпратили хиляди левове на мъже

Оказа се, че в рамките на няколко месеца в област Добрич са регистрирани два случая с измамени жени, които са изпращали големи суми пари на мъже след запознанство в социалните мрежи.

Вече съобщихме за случая на 47-годишна жена от Добрич, направила парични преводи за над 18 000 лева на мъж, с който се запознала в Инстаграм. Той се представил за Джеймс, лекар в Афганистан, от германо-български произход, който подвел жената, че ще дойде в Добрич да живеят заедно. Тя се оплака в полицията вчера и започна разследване.

През лятото тази година е имало друг много подобен случай, който още е на етап разследване, каза за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев. 

Жена от балчишкото село Оброчище също станала жертва на измама от лице, което се представило за лекар в Африка. Двамата общували във Фейсбук. Той увещавал жената, че за да дойде в Добрич от Африка му трябват пари за документи и самолетни билети и др.

На няколко пъти тя му изпращала пари, общо на стойност няколко хиляди лева. Изпращала му спестяванията си, събирани с години от работата й като камериерка в курорта Албена. Подобно на вчерашния случай, тя отишла в клон на банка в Балчик, за да направи пореден превод. Служителката се усъмнила, че това е измама и отказала да нареди превода. След това  пострадалата сигнализирала в полицията.

„Давайте гласност и предупреждавайте за тези измами. Призоваваме хората да бъдат предпазливи, да не се подлъгват и поддават на такива инсинуации. Трябва да се внимава особено в социалните мрежи, защото не знаеш кой ти пише. Цел на измамниците са самотни жени на средна възраст, те си набелязват жертви точно с този профил“, изтъкна Илиев.

Той посочи, че не се сеща за други подобни случаи в региона назад във времето.

c