Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

7 октомври – Световен ден за достоен труд

7 октомври е Световен ден за достоен труд. Той се отбелязва от 2008 година насам в повече от 130 държави. Международната конфедерация на профсъюзите, както и синдикатите от цял свят подкрепят идеята за честването на такъв ден. Според тях бедността по света може да се пребори, само като се осигурят достойни условия за труд на хората.

През 1999 година Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Всяка година на този ден синдикатите по цял свят мобилизират силите си в подкрепа на честването на деня.

Достойните условия на труд според Конфедерацията на профсъюзите включват няколко основни принципа. Синдикалистите искат да се закрият временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, нанасят и щети на пазара на труда и на икономиката.

Въвеждане на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот – това са още принципи, за които настояват профсъюзите.

Те искат и силна законодателна защита на работещите, изграждане на обща система от социални грижи за европейците, които сменят работата си всяка година и стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда.

c