Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Стартира академия по ментална аритметика в ОУ “Христо Смирненски” в Добрич

Академията ще изучава ментална аритметика чрез смятане със сметало “Абак”, метод, който развива креативността и ориентацията на децата

Днес се проведе първият урок по ментална аритметика за деца в сборна група в Основно училище “Христо Смирненски” в Добрич. “Академията за откриватели,” както ръководителите на класа я наричат, цели чрез аритметически методи да помогне на децата да се научат как да направят света по-добро място, разширявайки уменията и знанията си.

В първия час от академията учениците се запознаха със сметалото “Абак”. Научиха основни правила при работа с него и ползите от менталната аритметика. Част от тези ползи са развиване на креативността, познаване на математиката, повишаване на концентрацията, развитие на визуално-пространственото мислене, развитие на паметта, повишаване на ориентацията и развитие на нематематически умения.

По време на първото занятие децата бяха много въодушевени и заинтригувани от метода за смятане със сметалото “Абак”. Освен практическите занятия, първият час премина и с презентация на метода, както и с въпроси и отговори от любопитните деца, съобщи за Про Нюз Добрич ръководителят на класа Рени Бончева. Тя е и класен ръководител на класа, който се яви с народни носии в първия учебен ден на 15 септември тази година - 2-ри “А” клас от ОУ “Христо Смирненски”.

Идеята за този клас идва от ръководството на училището и то поема всички разходи, за да се случи академията. Тя се провежда под формата на извънкласна дейност, но допълва учебния предмет “Математика”. Сборната група е съставена от 20 деца от 1-ви до 4-ти клас, а училището е подсигурило учебни пособия, като 20 сметала “Абак”, учебници и принадлежности. Една от целите на академията, когато децата натрупат знания, е да се вземат участия в състезания на местно, национално и световно ниво.

Преслав НЕЙЧЕВ

c