Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Рибар от Шабла: Паламудът унищожи рибната борса

Паламудът – тази вкусна риба, за която казват, че е принцът на скумриите, този сезон била толкова много на юг – в Гърция и Турция, че разклатила рибните борси. На Северното Черноморие няма паламуд, но пък рибарите от Шабла чакат до дни добър улов на барбун и чернокоп. Пасажите се появиха в Румъния, забавиха се тази есен, но риба ще има, казва Инан Акиф - председател на шабленското риболовно дружество "Кария”. Появил се е сафрид в малки количества и прогнозата е, че от другата седмица ще започне добър улов. За това допринася и хубавото време, морето ще бъде още топло, защото пък студената вода гони рибата.

В момента на юг ври от паламуд. На Южното Черноморие вадели по 5-10 тона на ден, докато на Северното е слабо – рибата вече е слязла надолу.

„И паламуд мина през нас, когато още беше още дребен - по 150 гр. Чернокопът още е дребен – по 8-10 см. Ние въобще не трябва да я ловим, защото ще унищожим рибата и догодина няма да има нищо. Има обаче и такива колеги, които вадят всичко. Ловят и дребната с тралове с малко око и той като вади 200-300 кг., унищожава 1-2 тона дребна риба. Тя умира и това е една от причините рибата като цяло да намалява. Не ценим това което имаме“, коментира рибарят.

По думите му в момента няма пазар за рибата. „Паламудът унищожи борсата, свали цените на всички риби, защото е много евтин в момента. В Гърция никой не купува, защото техните кораби вадят много риба и нашите търговци не могат да продават там. Цените падат. Например прясна норвежка сьомга, която е струвала в Турция преди седмица-две 300 лири, сега е 120 лири. А паламудът в Турция е 20 лири за кг. – това е едно евро. В момента там се запасяват – замразиха с хиляди тонове паламуд – това е хубава риба за консерви, за мариноване. Тя обаче убива търговията на другите риби“, обясни Акиф.

Той подчерта, че рибните пазари в Гърци, Турция, Румъния и България не функционират нормално - от една страна заради запасяване с огромни количества паламуд, от друга заради стагнацията и ограничената покупателна способност. „Хората вече не купуват наведнъж например по два килограма, а по половин или един. Потреблението на риба намаля. Аз се занимавам с търговия на риба, имам кораби, които работят в Румъния, Гърция, Турция и мога да кажа, че общо-взето навсякъде е много слаба търговията“, каза Акиф.

Цената на паламуда по пазарите е 6-8 лева кг. Лефер имало по-малко, той не можел да порасне, защото рибарите излавят чернокопа (малкия лефер). Цената му на пазара е 30 лв. Калкан има, но няма интерес към него след лятото, няма добра цена и риболовните кораби не го ловят. Иначе калкан в момента може да се купи на цена 30-35 лв./кг.

„До декември има още време, аз смятам, че ще това ще бъде един добър сезонът за риболовците. Просто от държавата ние не виждаме никаква помощ. В Гърция например през пандемичното време дадоха по 15 000 евро на месец на кораб, който не влиза в морето, а тук дадоха по 10-12 хиляди лева за цялата минала година на кораб, което е крайно недостатъчно“, допълва рибарят.

c