Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Р. Жекова: С протестите на 14 септември се постигнаха част от исканията на зърнопроизводителите

Какво се промени след протестните шествия на българските зърнопроизводители на 14 септември? Про Нюз Добрич потърси за коментар председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

„Министър Румен Гечев чу исканията и започна фитосанитарен контрол на границата на стоката, която влиза от Украйна. Това бе едно от исканията ни. Освен това бе поискано да се задейства кризисният резерв на ЕС за подпомагане на сектор зърнопроизводство. Ако резервът бъде отворен, това ще стане през 2023 година. Припомням, че ние сме секторът, който не получи подпомагане заради войната“, каза Жекова.

След протестите, проведени в 12 държави-членки на ЕС, разписаната декларация с искания е стигнала до председателя на европейската Комисия по земеделие. „Огромен проблем за всички земеделски производители в Европа ще бъде Зелената сделка, която ние на практика трябва да започнем да изпълняваме през 2023 година. И тя ще бъде преразгледана – това на практика го заявиха министрите на държави-членки, които се обявиха против нея. В този смисъл протестът постигна част от исканията си. Има много работа, разбира се, това са неща, които няма как да се случат за 20 дни или 2 месеца. Знаем, че структурите на ЕК са тромави, но нещата вървят в правилната посока“, подчерта Жекова.

Тя посочи, че на практика украинското зърно влизаше в България без фитосанитарен контрол. Разчиташе се на контрола, който се извършва при влизане в ЕС на румънската граница, и на документите към съответните товари. „В момента България извършва собствен фитосанитарен контрол, което е ново след протестите и министър Гечев заяви, че има партиди, които са спрени, за да могат да се карантинират. Припомням, че ние направихме една проба, в която беше открита жива зараза, а зараза в зърното е проблем за България. Когато обаче държавата успее да я улови на границата и се изпълни карантината, заразата няма да влезе“, обясни зърнопроизводителката.

Тировете със зърно влизат основно през Кардам и Русе, вземат се проби от камионите и се изследват. Родните производители се надяват това да продължи по този начин.

c