Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Добрич 14-годишна спи на стълбите пред блока, изведоха я от дома на осиновителите

Граждани в Добрич алармираха за родители, оставили 14-годишна навън през нощта, защото закъсняла. След това момичето бе видяно да нощува в двора на църква

Социалните служби изведоха от дома на осиновителите й 14-годишна девойка от Добрич. За момичето от Добрич, което родителите оставили през нощта навън пред блока, защото е закъсняло, разказа преди време в социалната мрежа девойка, станала свидетел на случката.

Пред Про Нюз Добрич тя обясни как, когато се прибирали с приятели, видели момичето да лежи на стълбите.

„Беше около 10 градуса, а тя беше по тениска. Каза, че се е прибрала много късно и майка й и баща й не я пускат. Тя няма нито телефон, нито ключ. Дори часовник не са й дали, за да гледа колко е часът“, разказа девойката. По нейна информация детето е със специални потребности или дефицити в развитието.

„Познавам момичето и винаги си говоря с него. Беше 22,30 часа вечерта. Попитах я „Ти не трябваше ли да си по-рано в къщи?“, на което тя отговори утвърдително. Каза, че е звънила на домофона, но никой не отговорил. Не й повярвах, и веднага звъннах, но наистина никой не отговори. Взехме я с моя приятел, прибрахме я в къщата му за гости, която е на съседна улица, докато измислим какво да правим. Накрая си казах да ходим да звъним. Беше 1 часа след полунощ. Лампите в жилището бяха загасени. Тя беше толкова наплашена, че не искаше да звъним. Тръгна да бяга. „Не им звънете! Те сега спят, ще се събудят“. Казах й, че те са длъжни да я приберат, каквото и да е направила. Но тя настояваше да не звъним – нито на родителите й, нито  на полицията. Това се случва в 1 часа след полунощ, представяте ли си?“, недоумява девойката“.

Накрая се обадили в полицията. Униформените  завели 14-годишното дете у дома му. Още на следващия ден около 21 часа отново видели момичето по улиците.

Хора в социалните мрежи казват, че редовно виждат момичето по центъра на града.

„Никой не се интересува от нея. Един нормален човек, чието дете има някакви проблеми, и не се прибере, няма ли да го потърси? Най-малкото, един ключ или часовник да й бяха дали, за да вижда колко е часът. По цял ден скита по центъра, проси пари от хората“, недоумява девойката. По думите й майката е фризьорка, а бащата е ангажиран в строителството.

По информация на Про Нюз Добрич служителите от отдел “Закрила на детето“ назад в годините са работили със семейството. След  сигнала за нощта на 10 август социалните работници отново започнали работа с тях. Въпреки това скоро след това граждани видели момичето да спи в двора на църква в Добрич. Отново по същите причини. Те също алармирали социалните работници.

При подобни случаи гражданите могат да подават сигнали в полицията, а през работно време – и в отдел „Закрила на детето“, коментираха от социалната служба.

В отговор на наше запитване за предприетите мерки за закрила на 14-годишното момиче от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършиха проверка по случая. От там съобщиха, че ДАЗД работи по случая след подаден сигнал на 12.08.2022г. от гражданка на гр. Добрич. По информация от Дирекция „Социално подпомагане“(ДСП) – Добрич, която е орган по закрила на детето на местно ниво, за детето е предприета мярка за закрила, с цел гарантиране на неговите права и интереси. От дирекцията увериха, че случаят ще бъде проследена от страна на ДАЗД.

Снимката е илюстративна

c