Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Сополанкото и Долара от Добрич излязоха от затвора, скоро влизат отново

Осъдените за трафик на синтетична дрога Росен Асенов Ников – Сополанкото и синът му  Асен Росенов Асенов – Долара, от Добрич вече са излезли от затвора, след като излежаха няколкодневни присъди. Те чакат да влязат в сила предишни двугодишни присъди по дело за телесна повреда.

Осем години след като бяха заловени за трафик на синтетична дрога двамата влязоха в затвора, но присъдите им бяха такива, че те трябваше да останат зад решетките само броени дни, след като сключиха споразумения и беше приспаднато времето на ареста им – зад решетките и домашен арест.

Двамата бяха част от бандата на Байчото от Нови пазар,  заловена през 2014 година да прекарва незаконно през турската граница 90 кг прекурсори.  Според обвинителния акт, групата закупила от Истанбул 14 000 блистера лекарство на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката полицията иззела доставеното лекарство.

Присъдата на бащата беше една година и 5 месеца лишаване от свобода. След като се приспадна времето на първоначалното му задържане, мярката за неотклонение, както и 112 дни домашен арест се оказва, че му остават да лежи едва 23 дни. След споразумение е осъден и Долара – на 7 месеца лишаване от свобода. Справката сочи, че от присъдата трябва да се приспаднат 6 месеца и 13 дни – първоначално задържане и домашният арест. Така се оказва, че му остават да лежи само 17 дни

Двамата са освободени в края на август.

Няколко дни преди да излязат от затвора в Окръжен съд Шумен са били образувани дела за групиране на наказания, с които съдът е присъединил присъди от по две години затвор по присъди на Районен съд Добрич. Те са за това, че Асен в съучастие с баща си има присъда за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, както и за унищожаване и повреждане на лек автомобил. Осъдени са на 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Тъй като престъплението с дрогата е извършено по време на изпитателния срок, сега те трябва да излежат присъдите.

Двамата са обжалвали. Делото на бащата беше на 30 септември, а на сина е насрочено за 6 септември в Апелативния съд във Варна. Ако те потвърдят актовете на Шуменския окръжен съд двамата отново ще влязат зад решетките, този  път за две години.

c