Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Часове след премиерата на новия си албум братя Владигерови свирят в с. Пчеларово

Само часове след като представиха новия си албум в София братя Владигерови потеглят към Пчеларово, за да изпълнят композиции от него на концерт в дома на маестра Константина Петкова. „Магия“ (Magie) е посветен на бележития поет Райнер Мария Рилке и песните са създадени по негови стихове. В концерта ще прозвучат и написани през годините от Александър и Константин Владигеров композиции, които се характеризират с музикална дълбочина и носят в себе си лекотата на живота в щастие. За първи път на българска сцена излиза известният швейцарски басист Роман Бричги, а младият барабанист Стоил „Стю“ Иванов прави своя дебют в Пчеларово. Концертът е от 19 ч. тази вечер, а входът е свободен.

Братя Владигерови създават албума „Магия“ с вдъхновението от стиховете на Рилке и в преклонение към неговата личност. В него те са поканили над 30 музиканти, включително Красимира Стоянова, камерзенгерин на Щаатсопер Виена. Концертното представяне бе вчера в столичната камерна зала България заедно с „Кварто квартет“ с примариус Иван Пенчев (гостувал преди няколко дни в Пчеларово) и контрабасиста Васил Хаджигрудев. Събитието бе уважено от цялата музикантска общност на София – там бяха пианистът Любомир Денев, хоровият диригент Ваня Монева, тромбонистът Георги Корназов. С аплодисменти на крака публиката благодари за музикалното пътешествие, срещнало я с още композиции от пъстрия творчески път на двамата братя.
В Пчеларово днес те ще изпълнят произведения от „Магия“, както и други свои оригинални композиции. „Ще бъдем в джазово одухотворена вечер.“ – възкликна в интервю по повод предстоящия концерт Александър Владигеров. Двамата братя и сестра им Екатерина Владигерова свирят за първи път в Пчеларово преди две години и от тогава остават в близка връзка с маестра Константина Петкова. „Тя е най-великият човек – филантроп, когото сме виждали.“ – с благодарност при споменаването на нейното име я описва Александър Владигеров. Константин Владигеров цитира даденото от сестра им определение за маестрата в отговор на въпрос какво е чувството да свири в нейния дом. „Тя е катедрала.“ – отговаря пианистката.

Концерта в Пчеларово братя Владигерови озаглавяват „Есенни ноти“. Те канят публиката с думите: „Радваме се, че ще свирим отново в прекрасното и толкова инспириращо културно пространство в с. Пчеларово. То е заредено с любов към изкуството и уважение към всички музиканти и артисти, които са били тук, с емоционален дух. С огромен респект към маестра Константина Петкова и с голямо удоволствие ще изпълним любими свои композиции с много сърдечни и добри музиканти и приятели – контрабасистът Роман Бричги от Швейцария и барабанистът Стоил „Стю“ Иванов.“
В с. Пчеларово днес за първи път на българска сцена излиза известният швейцарски басист Роман Бричги. Той завършва скулптура във Виена и Краков и работи в областта на художественото и музикалното изкуство – свири на „Гластънбъри“, пише музика за Националния театър на Австрия, артистичен асистент е в някои от най-известните галерии във Виена, Берлин и Париж. Стоил „Стю“ Иванов е млад, но вече утвърден барабанист, участник в множество популярни проекти и носител на наградата за солист на Младежкия конкурс на Plovdiv Jazz Fest за 2016 г.
Проектът „Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Следващият концерт в с. Пчеларово е в неделя, на 9 октомври, от 11 ч., когато Духов оркестър към Община Търговище с диригент Росица Бояджиева – Вълева ще предложи разнообразна програма с творби от творчеството на Николай Братанов, Александър Бръзицов, Джордж Гершуин, Васил Делиев, Дико Илиев.

c