Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

По-мъдри и по-благородни след концерта на Костадин Генчев квартет в дома на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово

Музика от всички фолклорни области на България звуча, за да ни свърже с корените, в артистичния дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово на концерта на Костадин Генчев квартет. Със събитието бяха отбелязани 82 години от възвръщането на Южна Добруджа към България и Деня на Добрич. Пъстрото пътешествие смая публиката с невероятни богатства на българската музикална традиция – извечна и изконна, даваща основа и посока, жизнена и вечна. Песните и инструменталните пиеси разказаха истории на мъдрост, чрез която устояваме, възпяха любовта, чрез която продължаваме, споделиха радостта, която ни отваря път напред.

И четиримата музиканти са сред най-ярките на днешната ни фолклорна сцена. Те познават традицията, осъзнават нейната значимост, ценят я и я развиват. Костадин Генчев – кавал, Петър Миланов – тамбулир, и Иван Цонков – барабани, са от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, вокалистката Гергана Димитрова е част от „Ева квартет“ към „Мистерията на българските гласове“. Още в началото на концерта сърцата на публиката сгря една от най-любимите добруджански песни – „Сън ми краде черни очи“ от репертоара на Верка Сидерова.

С музика обходихме България надлъж и нашир. Изкачихме върховете на Пирин, спуснахме се към билата на Родопите, за да съзерцаваме простора, и стигнахме до азиатските земи на прабългарите в авторската песен „Халей лей“ на Гергана Димитрова от албума „През очите на Земята“ на проекта ѝ „Белонога“.

Точно преди година в с. Пчеларово пяха „Ева квартет“, а Костадин Генчев бе техен специален гост. Тогава той определи артистичния дом на маестра Константина Петкова като „пространство на изкуството и на духа“. Сега той гостува тук със своя квартет, за да утвърди още веднъж духовната общност, която маестрата създава вече десетилетия, продължавайки делото на своя дядо Петко.

Осъзнаващи, всеки един, че изкуството ни пречиства и настройва за живот в любов.
След концерта маестра Петкова дълго време разговаря с гостите на събитието и подписва автографи върху книгата за своя живот и творческата си естетика „Това, което чух, видях и преживях“.

Концертите от програмата на „Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ се провеждат при вход свободен. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

c