Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Няма кандидати за директор на РЗОК Добрич

Нито един кандидат не е подал документи за участие в конкурса за директор на Районната здравноосигурителна каса в Добрич. Това става ясно от протокола от заседанието на комисия.

Срокът за това беше до 19 септември.

Кандидатите трябва да са „магистри”, да имат седем години професионален опит, от които минимум три години стаж по специалността в областта на управлението на здравеопазването, да не са били член на Надзорния съвет на НЗОК и др. Те трябваше да притежават визия за бъдещо развитие на организацията, да са лидери, да могат да планират и организират дейността на РЗОК.

Припомняме, че здравната каса в Добрич остана без директор след скандал с назначения през февруари временно на поста д-р Добромир Филипов от Варна.

Разследването, което Про Нюз Добрич проведе преди време  извади редица фрапиращи данни за д-р Филипов. В съдебните регистри открихме, че на 08.12.2010 г. Районният съд във Варна признава Добромир Пламенов Филипов за виновен в това, че на 20.08.2007 г. е преправил съдържанието на удостоверение за трудови доходи от името на варненска фирма, което трябвало да послужи пред „Банка ДСК” за отпускане на кредит за текущо потребление. За това престъпление той е осъден на осем месеца условно с три години изпитателен срок. След обжалване Окръжният съд във Варна изменя присъдата и го освобождава от наказателна отговорност като му налага административно наказание глоба в размер на 500 лв. за всеки от тях.  

В материалите по делото обаче се натъкнахме на информация, че Добромир Пламенов Филипов вече има влязла в сила присъда. Тя е от 24 март 2008 г. на Районен съд Варна и е влязла в сила на 9 април същата година. С нея 26-годишният тогава Филипов е осъден на две години условно с три години изпитателен срок. А престъплението е грабеж, като жертвата е била преведена в безпомощно състояние.

Проверката на Про Нюз Добрич установи също, че Добромир Пламенов Филипов е съдружник в осем компании, като предметът на дейност на три от тях предполага конфликт на интереси със заеманата длъжност като шеф на здравната каса. В предмета на дейност на „Инновейт Фючър“ е записано „Покупко-продажба на медицински изделия и помощни средства, медицинско и лабораторно оборудване, Посредническа и търговска дейност в областта на лабораторните изследвания“. “Орто Хелп” ООД и “Варна Мед” ООД са за „Търговия с медицински изделия, консумативи и оборудване, ортопедични средства и изделия и помощни средства и др.“ Във всички тях негов съдружник е Северина Стоева, също съдена по двете дела, като по време на грабежа е била още ученичка. Именно на нея Филипов прехвърля управлението на пет от дружествата – „Иас Юръп“ ООД, „Инновейт Фючър“ ООД, „Адмишън Интернешънъл“ ООД, „Инфинити Ескей“ ООД, „Орто Хелп“ ООД, „Интернешънъл Адмишън Сървисиз“ ООД, дни преди да бъде назначен за шеф на здравната каса в Добрич. Това е станало в дните между 21 и 26 януари.

След като д-р Филипов напусна покрай назрелия скандал за изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс бе назначен Йонко Севдански. Той е зам.-директор на касата в града и беше изпълняващ длъжността от септември 2021 г. до 7 февруари 2022 г. 

c