Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Кои кандидати за депутати от област Добрич получиха най-много лични преференции

Област Добрич е една от осемте области у нас, в които няма реализирани преференции след предсрочните парламентарните избори на 2 октомври.

Въпреки това е интересно да се види какви лични гласове получиха кандидати за народни представители. Трябва да се има предвид обаче, че за някои от формациите не беше позволено на кандидатите да „играят“ за преференциален вот, а стратегията беше да се рекламира само номера на партията или коалицията.

С най-много лични преференции - 450, без да е водач, е Красимир Николов от ГЕРБ-СДС. Общинският ръководител на ГЕРБ в областния град е под номер 2 в листата на коалицията. Следва го Христо Христов – общински лидер в Каварна, който е на шеста позиция в същата листа, получил 409 индивидуални преференции.

Петият в листата на Продължаваме промяната Деан Дуков от Каварна е с 391 преференциални гласа, но те не му достигат, за да измести някой от предните места, тъй като са му нужни поне 7% от гласувовете за съответната партия или коалиция т.е. поне 663 гласа.

223 преференции има петият в листата на БСП за България – бившият областен управител Галин Господинов, но по същата причина те не са му достатъчни за разместване – 7% от гласувалите 6981 за коалицията са 489 гласа. С 212 преференции е вторият в листата на социалистите -  Георги Николаев.

При водачите на партии и коалиции най-голям личен вот има Деница Сачева от ГЕРБ-СДС – 1677, следва водачът на БСП за България Мая Димитрова – с 1216 преференции.  Йорданка Костадинова от Продължаваме промяната има 914 преференциални гласа, първата в листата на Възраждане – Константина Петрова е с 819, а водачът на ДПС Ертен Анисова получава 566 лични преференции.

Към личния вот на водачите се прибавя  и  броят на гласовете без посочен преференциален вот, което прави много трудно изместването на водач от някой на по-задно място в листата.

Така втората в листата на Демократична България Надежда Пампорова, която има 363 преференции - повече от 7% от дадените за коалицията 2 391 гласа, не може да измести водача Албена Симеонова, макар тя да има 216 гласа личен вот, но към тях се прибавят още 1204 на избиратели, гласували за ДБ, но без преференции.

c