Водещи новини - дясно Култура Общество

4 октомври е Световен ден за защита на животните

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Денят е  ежегодно събитие на 4 октомври, отбелязващо правата на животните и хуманното отношение към тях по целия свят. Това е важен ден и се чества от 1925 г. насам, с нарастваща международна общност, която се стреми да сложи край на ненужното страдание на животните.

Световният ден на животните е отбелязан за първи път на 24 март 1925 г. в Германия. Началото му е поставено от Хайнрих Цимерман, кинолог, който организира първото тържество в Спортния дворец в Берлин, на което се съобщава, че са присъствали над 5000 души.

Денят насочва вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Глобалната защита на животните е критичен проблем, за който мнозина се борят и пред който се изправят ежедневно. Световният ден на животните помага за обединяването на хората за повишаване на осведомеността и подобряване на образованието в световен мащаб, така че животните да могат да живеят живота, който заслужават.

Много хора по света отбелязват Световния ден на животните по различни начини. Бизнесът и отделните лица могат да направят това чрез събитие за набиране на средства за благотворителни организации, подкрепящи усилията за защита, кампания за даряване на стоки или образователни сесии – има много възможности за всеки да се включи.

Няколко факта:

·         Независимо дали са взети от дивата природа или отглеждани в плен, слоновете са експлоатирани за забавление.

·         Хиляди тигри по целия свят се залавят и отглеждат за печалба. Те се използват като екзотични домашни любимци, в развлеченията и за традиционната медицина.

·         За съжаление в момента има около 3000 кита и делфини, държани в плен в зоологически градини, аквариуми или морски паркове по света. Те често са отделени от майките си твърде малки, затворени в резервоари, много по-малки от естественото им местообитание.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.