Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Не на месото! Днес е световен ден на вегетарианците

На 1 октомври всяка година се празнува Световния ден на вегетарианството. Празникът е основан от North American Vegetarian Society през 1977г.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

"Под храна, в широк смисъл, разбираме всичко онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си", "Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли" - казва Петър Дънов.

Когато днес кажем "вегетарианец", повечето хора разбират, че става въпрос за човек, който не яде месо. Вегетарианците не консумират също продукти от животински вътрешности като мас, кожа, бульони от месо и т. н., за опростяване се говори само за месо.

Има различни видове вегетарианци според това какви други изисквания имат към храната си, освен тя да изключва месо:

Вегетарианци в най-общ смисъл (или "лактоововегетарианци") - те приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето съвременни вегетарианци се причисляват към тази най-широка и най-достъпна група. Към нея обикновено се препоръчва да спадат децата вегетарианци и всички възрастни, които нямат непоносимост или медицински препоръки за ограничаване на яйца или млечни произведения.
Друга група са така наречените "лактовегетарианци", които изключват от храната си и яйцата, освен месото.
Следваща голяма група са "веганци" (англ. - vegans) или строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, изключвайки освен месото също така млякото, млечните произведения и яйцата. Веганците не използват също дрехи и каквито и да било други изделия от естествена животинска кожа или други части от плътта на животни. Всъщност погрешно е да се приписва само на веганците въздържанието от употреба на неща, за които животни е трябвало да бъдат убити. Много невегетарианци, както и вегетарианци от другите групи също решават, че предпочитат да не причиняват ненужни страдания и смърт на животни, които имат красива кожа, бивни и т. н., особено при наличието на толкова много и добри изкуствени материи днес.
Най-малобройна група вегетарианци са наречени "суровоядци". Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично. Такъв режим на хранене обикновено се препоръчва с лечебна цел само при някои заболявания и то за не дълъг период от време. Повечето съвременни хора не могат да понесат постоянно суровоядство, а и то не им е необходимо. Според съвременните диетолози здравословно и желателно е в ежедневното ни хранене да има изобилно сурови плодове и зеленчуци, но все пак част от растителните храни се налага да се обработват термично, за да бъдат усвоявани по-лесно. Така наречените плодови-разтоварващи дни, които се препоръчват за прочистване и обновяване на организма всъщност са еднодневно суровоядство. В този свой по-умерен вид суровоядството е полезно и лесно постижимо за почти всички хора.

c