Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Гросмайстор Момчил Петков от Добрич с успех в националния шампионат на Румъния

Най-младият български гросмайстор, Момчил Петков  игра като поканен  състезател  на втора маса в отбора на  шах клуба на град Галац на проведените през септември две  суперлиги по стандартен шах за мъже и жени от националния шампионат на Румъния.

Домакин на събитието в близост до границата с Унгария бе  град Орадя с население над 180 000 жители. В сраженията по черно белите квадрати при мъжете  участие взеха общо 82 играчи от десет отбора.  Всеки отбор е  съставен от шест основни играчи. Резервните играчи са неограничени. В отборите са привлечени  допълнително и шахматисти от други държави: Франция, Германия, Русия, Унгария, Турция, Украйна, Израел, Грузия, Казахстан и един от България. Победителите отбори и играчи на отделните маси  се излъчваха с най-справедливата система ‘‘всеки срещу всеки‘‘.  Състезанието може да се разгледа директно девет кръга на живо, в страниците на Румънската шахматна федерация в YouTube , Facebook  и в редица сайтове по шах в света. Всеки ден жребий, резултати  и класиране в проявата се публикуваха в големия европейски шахматен  портал  Chess results.

В стартовият лист на състезанието с личен международен рейтинг (2 511) Момчил беше на 22-ра позиция. При  силна конкуренция той игра стабилно без да допусне загуба. С постигнатият резултат от 6 точки в 9 партии  завоюва еднолично  първо място на втора маса. С респектиращо  ниво на постижение (2 621) !  Има три победи  над украинеца  Евгений Мирощенко  (2 597) и румънците  Андрей-Нестор  (2 407)  и  Михай-Едуард   (2 263).  Шест борбени  ремита  с  гросмайсторите: Дитер Нисипеану (2 633) от Германия, Владимир Баклан (2 578) от Украйна и румънците Константин Лупулеску (2 614), Костин Мирон  (2 498), Григоре Габриел (2 455) и Константин Йонеску (2 415). 

След този пореден успех в ранг листата на ФИДЕ сред шахматистите от  България,  г.м. Момчил Петков  ще промени с 13 точки индивидуалния си международен рейтинг на (2 524).   Така 16 годишният  ученик  на  ФСГ „Васил Левски“ от  град Добрич вече 24 месеца е  убедително на първо място сред младежите от България на възраст до 20 години. Повече информация   в официалния сайт на ФИДЕ.

В качеството си на представляващ, ЦСО ШК Енергия 21 изказвам благодарности на кмета на общината, на общинските съветници от град Добрич и на всички, които ни вярват и помагат  според възможностите  си, за да може г.м. Момчил Петков  с успех да покорява шахматните висини.  През октомври  предстои да участва в световното първенство  за младежи до 20 години в  Кала Гонон, на остров Сардиния (Италия). 

м.с.Тодор Тодоров, председател на ШК Енергия 21

c