Водещи новини - дясно Храна и напитки

1 октомври е Международен ден на кафето, годишно се изпиват близо 400 млрд. чаши

На днешната дата на много места по света се празнува Международният ден на кафето. Кафето, наричано горивото изобретение на Сатаната, е широко популярно сред всички нации и несъмнено е най-пристрастяващата топла напитка. Как обаче се е появило то?
Много стара легенда гласи, че в Етиопските планини козар на име Калди установил, че козите става доста жизнени, след като са похапнали листа от определено дърво. Калди обяснил на игумена на местния манастир за откритието си и двамата решили да приготвят напитка от зърната на същото дърво. Така за първи път били открити ободряващите свойства на кафето и то много скоро се разпространило в Арабския свят.
Хората започнали да го култивират и да го продават. Постепенно пиенето на топлата напитка се превърнала в традиция и това станало причина да бъдат открити редица кафенета, наричани qahveh Khaneh.
До средата на XVII кафе започва да се пие и в цяла Европа. Там обаче то бива охулено от венециански свещеници, според които то е същинско горчиво изобретение на Сатаната. Тяхното мнение заражда толкова голям спор, че се налага папа Климент VIII да разреши свободната употреба на тонизиращата напитка.
Независимо от настъпилото противоречие в големите градове на Австрия, Англия, Франция, Германия и Холандия кафенетата много бързо се превръщат в най-добрите места за комуникация и социални дейности.
Както знаем, до ден днешен тези места имат важна роля, тъй като в тях хората могат спокойно да разговарят, да играят някакви игри или да гледат телевизия. Заради кафето в Англия се появяват Пени университети, кръстени така, тъй като срещу едно пени човек може да си вземе чаша кафе и да се ангажира с разговор.
Днес кафе се отглежда в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Безспорно обаче лидер в търговията с кафе на зърна си остава Бразилия. За една година от там се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона.
Най-известните сортове кафе са робуста и арабика.
Най-скъпото кафе пък, това горчиво изобретение на Сатаната, се отглежда в Индонезия и се нарича Kopi Luwak.
А за да си има сутрешното или следобедното ви кафе компания, ви предлагаме да спретнете някои от тези предложения за сладкиши за кафе, бисквитки за кафе или кекс за кафе.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.