Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Занаятчиите, които работят в „Стария Добрич“, започнаха подписка в подкрепа на сдружението

Подписка в подкрепа на новосформираното Сдружение на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в „Стария Добрич“ започна днес в комплекса. Тя е инициирана от около 20 занаятчии от действащите работилници.

Днес на фестивала на занаятите и изкуството, организиран от фондация "Добруджа - история, традиции, култура", са отказали участие защото предвид целите и задачите, заложени в Устава на Сдружението и съгласно Устава на Националната занаятчийска камара няма да подкрепят хора и организации, които нямат занаятчии в екипа си – управителен съвет и членове.

„Не можем да подкрепим организация, в чиито управителен съвет няма нито един занаятчия, не са упражнявали никога занаят, не са членове  на РЗК или НЗК“ заяви председателят на Сдружението Ивелин Митаков, майстор ножар.

„АЕМО “Стария Добрич“ има представителни функции за града, пък и за страната. Може би сме най-работещият занаятчийски център. Един етнографски музей би трябвало да държи високо ниво. Майсторите тук сме членове на Националната занаятчийска камара, на художествени съюзи, 40% са с висше художествено образование“, коментира Ивайло Маринов, който се занимава с художествена обработка на кожа.

c