Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Транспортни средства с машини за гласуване са отпътували за област Добрич

Транспортни средства с машини за гласуване са отпътували за седем области - Шумен, Разград, Смолян, Силистра, Русе, Плевен и Добрич, каза пред журналисти заместник-директорът на Дирекция „Жандармерия“ Радослав Стойнев пред склада, в който се съхраняват машините. 

Предстои да отпътуват за Варна и Бургас, в по-късните часове - и за останалите области, отбеляза Стойнев. Определени са места, където да бъдат паркирани транспортните средства, там ще бъдат поети под охрана от колегите от областните дирекции на МВР до началото на утрешния ден, добави той. Създадена е организация за тръгване по лъчове за разпределяне по изборните места и съответно - инсталиране по секционните избирателни комисии.

В 12 ч. започна процесът по извозване на машините към районните избирателни комисии (РИК) в областните центрове, където утре те ще бъдат инсталирани в секционните избирателни комисии. 

Днес се извозват машините за 26 области. В утрешния ден предстои извозването за София-град и София-област, посочи Стойнев. Той обясни, че преди тръгване всеки водач на транспортно средство бива тестван за употребата на алкохол. Следи се и за евентуални празнаци за употреба на упойващи вещества. Ако има съмнения, ги тестваме, добави Стойнев.

Хартиените бюлетини, изборните книжа бяха извозени вече, припомни той и уточни, че се намират в областните центрове при РИК. В днешния и утрешния ден ще бъдат извозени само машините за гласуване, коментира Стойнев. 

Поемат се оттук с полицейски патрул за охрана и съпровод до съответния областен център, там също е създадена организация. Ще бъдат охранявани непрекъснато до инсталирането им, подчерта Стойнев. Той потвърди, че до утре вечерта всички трябва да бъдат инсталирани по места. С всяко транспортно средство тръгва по един полицейски автомобил. Към момента всичко върви по план, няма проблеми, посочи Радослав Стойнев. Той обясни, че транспортните средства са от частни фирми. Броят на водачите е около 30 за днешния ден.

c