Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Арх. Надежда Пампорова, ДБ: Архитектурата е фундамент в психологията на общественото поведение

Надежда Пампорова е кандидат за народен представител от "Демократична България" в 8-ми МИР Добрич, архитект, майка на три деца

Арх. Пампорова, темата, която е близка до вашата професия, е обществената инфраструктура. Какво кара хората да се фокусират толкова върху нея?

Когато говорим за инфраструктура, съвсем основателно имаме предвид транспортна мрежа и благоустрояване на населените места. Това са важни елементи за цялостното развитие и на икономиката, и на самото общество.

Асфалт и пак асфалт, това ли е нужно на България?

От една страна пътища, да. Достъпът е ключово условие за просперитет. В интерес на бизнеса и пазара на труда в Добруджа народни представители от "Демократична България" водят преговори автомагистрала "Черно море" да минава през територията на областта ни. Това е толкова важно, колкото и подобряването състоянието на железопътния транспорт - пътнически и товарен.
Качествената транспортна услуга изисква две неща - конкуренция и безопасност. "Демократична България" подготвя законодателство, съобразено с тези цели, и настоява за национален финансов фонд с акцент именно върху безопасността, а не върху интереса на строителите.

Казвате, че благоустрояването на населените места влияе на обществото. Имате предвид недоволството на хората или удобството в ежедневието им?

Говоря за развитие на обществото като такова. Всеки отделен човек е заинтересован ползвател на обществените пространства, но въздействието на заобикалящата ни среда в действителност променя мирогледа на хората. Чистотата е най-повърхностния елемент, който попада в полезрението ни. Под него стои състоянието на изграденото под и над земята - сгради и теренно строителство. Но фундамент в психологията на общественото поведение е архитектурата. Стил, класа, достойнство, модерно излъчване - това са качествата, които дават на хората усещане за гордост, принадлежност към изтънчено общество.

Арх. Пампорова, как ще се постигне това според програмата на "Демократична България"?

Когато става дума за строителство, обществен бич се оказва корупцията. За да се реши този проблем, стъпките ще бъдат насочени към:

  • осъвременяване на законите с нова философия за отношенията в строителния процес и за градоустройство;
  • прозрачна електронна среда за водене на документацията;
  • архитектурни конкурси за обществените обекти и по този начин - по-точно остойностяване;
  • високи изисквания към образованието в сферата на строителния бранш.

Вие от тази година сте преподавател в специалност "Интериорен дизайн", също част от бранша. Кои нива на професионално образование намирате за успешни и кои не?

Да, вълнуващо е за мен. Амбицирана съм да дам много на тинейджърите.
Ако започнем от горе надолу по образователната стълба, висшето образование стана лесно достъпно. Това доведе до липса на конкуренция и масово производство на кадри с недостатъчна подготовка. Средното образование за нуждите на строителството практически изчезва, с малки изключения, за сметка на информационни технологии и езици. Постигането на качество и естетически усет остана въпрос на надежда с непредвидима вероятност. Имаме висока отговорност за решаване и на този проблем.

Взискателността на хората към обкръжаващото ни пространство бавно ще се повишава. За целта са нужни смели действия от страна на държавата и оттам повишена отговорност на всеки гражданин. Затова ние сме примерът!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c