Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Паметна плоча на загинали във войните ще бъде осветена в добричкото село Ново Ботево

Паметна плоча на загиналите във войните жители на добричкото с. Ново Ботево ще бъде открита на 8 октомври. Плочата е поставена на стената на кметското наместничество и отдава почит на петима воини.

Ефрейтор Васил Кавалджиев и редник Никола Божков са намерили смъртта си в селища в Турция през 1912 година. Редник Йордан Мирчев Стоев е загинал в добричкото село Царевец през 1916 г., а редник Стефан Колев Колев – през 1918 г. в с. Чанище, Македония. Редник Любчо Миланов Любчев остава завинаги на бойното поле в с. Четирце, Македония, през 1944 г.

Паметната плоча е дело на добричкия скулптор Христо Илиев. Тържественото й освещаване ще се състои от 10.00 часа. Поканени са представители на Министерството на отбраната, кметът на Община Добричка Соня Георгиева, областният управител Здравко Здравков, представители на Военното окръжие, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, кметове на близки села и др.

Очаква се на тържеството да присъстват и наследници и родственици на загиналите войници.

Идеята за създаването на мемориала е на жители на с. Ново Ботево, а финансовата помощ е от Общината и Министерството на отбраната.

c