Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Най-голямата си самостоятелна изложба подреди в галерията в Добрич Христо Кралев

76 творби на художника Христо Кралев, създадени през последните няколко години, са експонирани в три от залите на Художествената галерия в Добрич. Тя е под наслов „Сто стъпки светлина“, а официално й начало е утре, 29 септември, от 17:30 ч.

Творбите са изпълнени в смесена техника, с наситени, интензивни цветови решения и свобода на формата. Авторът изтъкна три основни отлики на тази изложба. На първо място е нейният мащаб, най-голямата в творческата му биография. Втората е израз на дълбоката благодарност на художника към всички хора, пресекли житейския му път и подали му безкористно ръка. Третата е темата за връзката между човека, земята и Създателя, както и за светлината, която съпътства всекиго и остава в него дори в най-тъмни моменти като зрънце, което избуява и връща надеждата и вярата.

На пресконференцията за представяне на изложбата присъства и галеристът Валерий Пощаров, дългогодишен приятел и ценител на изкуството на Христо Кралев. Той подчерта, че експозицията е израз на преклонението и възхищението на художника към родната Добруджа.

По думите на Христо Кралев досегът с изкуството възвръща вярата на човека, а светлината чертае пътя му и насочва стъпките му. В тази експозиция тъмнината отсъства, за да даде път на надеждата и благодарността.

Снимки: Художествена галерия-Добрич

c