Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Галя Дурмушлийска: Книгата ми е пълна с любов, това е книга – щастие!

Голямата добруджанска народна певица Галина Дурмушлийска ще представи своята книга „За песните на моята душа“ в Добрич на 30 септември, в рамките на първия фестивал на занаятите и изкуствата в АЕМО „Стария Добрич“. Творбата ще бъде представена пред сградата на музея в 12.00 часа.

Книгата излезе през месец май тази година с клеймото на Издателство „Мартине“ на добричлията Николай Мирчев. Тя е замислена отдавна, а процесът на създаването й продължил няколко години.

„Може да се каже, че книгата е автобиографична, тя преминава през целия мой живот, но тя разказва основно за песните ми. Споделям разсъжденията си за тях, откъде идват, кой ми ги е дал, какво ми е завещал, променила ли съм нещо в тях и ако съм променила – защо. Нарича се „За песните на моята душа“, защото в живота си не съм изпяла нищо, което да не е минало през душата ми. Смятам, че човек трябва да пее за доброто“, сподели за Про Нюз Добрич Галина Дурмушлийска.

Добави, че е много развълнувана за срещата си с публиката в Добрич. Досега книгата й е представяна в други градове - в Котел, където певицата живее от 2006 г., Нова Загора, Павликени, Балчик, Попово, Разград, на специални срещи или в рамките на различни фестивали.

Творбата излиза с помощта на Община Добрич, както и на българи в чужбина, на приятели. В отделните раздели на книгата певицата разказва за детството си в добричкото с. Ведрина, за баба си, която я учи да пее, за песните на преселците. Има цял раздел за песните на бесарабските българи, за Северна и Южна Добруджа, за музикалния път на изпълнителката, интересни моменти от концерти и др. Изданието съдържа богат снимков материал, както и нещо рядко срещано – партитури на песните.

След книгата Дурмушлийска е издала и диск към нея. Той съдържа първите й записи, песни, записани с бесарабски българи, стари градски песни, записи с холандски музиканти (Галя Дурмушлийска живее в Нидерландия 10 години) от концерти там. Има песен на сформирания от нея в Нидерландия хор „Чубрица“, както и записи, правени в студиото на световно известния холандски ди-джей Tiesto.

„Това е книга – щастие. Ти вземаш в ръцете си книга, пълна с любов. Писана е с изчистена душа. Искам тази книга да остане спомен за моето поколение и в същото време чрез нея искам да предам моя опит на младите певици“, сподели Дурмушлийска. 

c