Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на правото да знам

28 септември е Международен ден на правото да знам, учреден преди 20 години в България. Решението за създаването и утвърждаването на датата като специален ден за застъпниците за свобода на информацията бе взето в последния ден от международната работна среща "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики", проведена на 26-28 септември 2002 г. в София. В нея участваха представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, както и представители на международни организации, работещи в тази област.

На 28 септември 2002 г. бе учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам. Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

По повод 28 септември членовете на мрежата организират разнообразни мероприятия с кампаниен характер. С този ден застъпниците целят да се популяризира правото на свобода на информацията и да се поощрят усилията на граждани, журналисти, неправителствени организации в търсенето на обществена информация, както и институции, които най-добре са организирали предоставянето й. През годините бяха организирани конференции, обучения, символични състезания и конкурси, церемонии по връчване на награди, рок и поп концерти, театрални постановки, прожекция на филми, организирано подаване на заявления за достъп до информация от граждани, стартиране на нови уеб страници, насочени към популяризирането на правото да знам, както и специализирани публикации. В някои страни Денят на правото да знам се е превърнал в Седмица на правото да знам. Появи се и музика за Деня на правото да знам.

През 2015 година 28 септември бе припознат с резолюция 38 C/Resolution 57 от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация. 28 септември беше прогласен и от 74-ото Общо събрание на Организацията на обединените нации през октомври 2019 със специална резолюция отново като Международен ден на всеобщия достъп до информация.  

За пръв път Програма Достъп до Информация отбеляза международния ден на правото да знам в София на 28 септември, 2003 с пресконференция и церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията. Оттогава всяка година ПДИ организира и провежда  церемония за връчване на награди на 28 септември. Със „Златен ключ” се отличават заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.

c