Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Калинка Вълчева с най-високото отличие на СБМТД - Кристално огърлие

С най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Кристално огърлие, бе удостоена народната певица Калинка Вълчева. То й се присъжда за изключителен принос в развитието на българския музикален фолклор.

Тази година се отбелязват 80 години от рождението й и 60 години живот на сцена на добруджанската народна певица, която наричат Славея на Добруджа.  

Специалната  награда за цялостно  творчество на СБМТД „Кристално огърлие“ представлява кристален знак с логото на СБМТД в средата, прикрепен за лента с българския национален трибагреник.

Наградата е учредена съгласно решение на Председателството на СБМТД от 22 март 2013 г., като художественият проект на наградата и нейният  статут  са  утвърдени  с  решение  на  Управителният съвет на СБМТД от 1 юни 2013 г. Решение за промяна в Наградата на СБМТД  „Кристално огърлие“ се  присъжда  като специална награда на СБМТД  за цялостно  творчество  и  принос в развитието на изкуството и културата, както и на лица, оказали  обществено  значима  подкрепа на българската музикална и танцова култура.

Община Тервел организира юбилейни чествания по повод двойния празник на световноизвестната народна певица Калинка Вълчева. Те започнаха на 20 септември с юбилейна изложба, представяща жизнения и творческия път на певицата. На 20 октомври 2022 г. от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ град Тервел кани любителите на неповторимото творчество на Калинка Вълчева на празничен концерт. 

c