Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Българка и французин с европейска кариера ще изнесат класически концерт в Добрич

Проектът „Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Това са млади изпълнители, които вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и български композитори, а акцент в нея е 100-годишният юбилей на един от корифеите  на българския музикален модернизъм Лазар Николов /1922 – 2005/.

Концертът е част от проекта „Нова музикална сцена“ на агенция „Елит проджектс мениджмънт“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации“ със съдействието на Община град Добрич.

Йоанна Русева завършва НМУ „Любомир Пипков”, София в класа по цигулка на Благородна Танева, а през 2022 г. получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич. Йоанна е отличена с награди на 16 конкурса, между които Недялка Симеонова (2011), Добрин Петков (2008), „Коциян“ в Чехия (2008), Млади виртуози, София (2013). Финалист е на международния конкурс „Давид Ойстрах” 2013 в Москва. През 2017 е отличена на конкурса „Андреа Постачини”, а през 2018 на конкурса „Щефани Хол” получава и диплом от Виенското общество за струнни инструменти. През 2019 тя е лауреат на специална награда и наградата на публиката на конкурса „Шимон Голдберг” в Майнц, Германия, както и специална награда на конкурса „Антон Рубинщайн” в Дюселдорф, Германия. Била е солист на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармониите в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 дебютира в Glaesender Saal в Музикферайн във Виена.

Гийом Венсан започва да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е само на 10 г. На 18 г. завършва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 г. продължава образованието си в Музикалната капела „Кралица Елизабет” в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 г. учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и сценични изкуства  във Виена. Гийом е носител на множество награди, сред които особено престижна е третата голяма награда от конкурса „Маргарита Лонг – Жак Тибо” в Париж. През 2014 г. е обявен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique - годишна френска церемония по награждаване, на която наградата се връчва от френското Министерство на културата за изключителни постижения в музикалната индустрия. Гийом Венсан свири като солист в редица престижни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан  хол в Лондон,  Театър Шанз-Елизе, залите Pleyel и Gaveau в Париж,  Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар Хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. От 2019 г. е почетен член на Центъра за сценични изкуства Le Volcan и постоянен артист на Fondation Singer-Polignac в Париж.

Входът за концерта е свободен.

c