Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Поетът от Добрич Александър Белчев отбелязва 70-ата си годишнина

Поетично-музикална вечер „Александър Белчев на 70“ с великолепните му стихове на добричкия поет и песните, създадени по тях, ще се състои на 30 септември, от 18.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“. Организатори са Община град Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“ и Сдружение на писателите – Добрич. Водещ на поетичната вечер ще бъде Драгомил Георгиев.

Александър Белчев е роден през 1952 година в Добрич. Завършил е електроинженерство във ВМЕИ -Варна, специализира радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като електропроектант, редактор в Радио Варна, секретар на Дружеството на писателите в Добрич, главен редактор и управител на Радио Добрич. Печатал е стихове в „Литературен фронт”,  „Пулс”,  „Стършел”, в списание „Пламък”. Лауреат е на национални конкурси, в момента е член на редколегията на изданието за животопис и култура „Антимовски хан“ на Сдружение на писателите – Добрич.

Дебютната му стихосбирка „Забранени градини” е отпечатана през 1997 г. в поредицата „Литературна академия” на Университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Автор е и на стихосбирките „Тъмни тайни”  („Българска книжница”, Сф 2002), „Златотърсач” (в колекцията  „На острова на блажените” на фондацията за българска литература, Сф 2012) и „Спирачки за керван” (иронии и апострофи) („Рал Колобър”, Сф 2012). В съавторство с Нона Нейчева от Добрич издават белетристичната книга „Пътуване назад и на Запад“ за нейните странствания по света и спомени на поета за срещите му с бележити наши писатели и поети. Това томче е отпечатано също  от фондацията за българска литература през 2020 г.

По негови стихове композиторът Асен Масларски пише  песните „Равноденствие“ (изп. Кристина и Михаил Белчеви), „Лятото“ и „Белег“ (изп. Милица Божинова и Асен Масларски). На поетично-музикалната вечер с помощта на мултимедия ще прозвучат не само на тези песни, но и на други, създадени също от Масларски отново по стихове на Александър Белчев, но засега нетиражирани. Стихове ще четат авторът и приятелите му от Сдружение на писателите – Добрич.

Входът е свободен.

c