Водещи новини Общество

Ниските възнаграждения изкараха на протест здравните инспектори в Добрич

Протестни действия се провеждат от служители на регионалните здравни инспекции в цялата страна, здравните инспектори заявиха, че са готови на ефективна стачка

Протестът днес е във връзка с очакваното увеличение на основните заплати, заяви Диана Йорданова – главен инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и председател на синдикална секция на КТ “Подкрепа” към РЗИ. Исканието на здравните инспектори е да имат достойно заплащане, което да съответства на нивото на останалите държавни институции в страната. С постановление №210 на Министерски съвет от 5 август са заложени за финансиране дейностите, които извършва здравната инспекция, но поради административни пречки, увеличението не може да се приложи на практика. Служителите в РЗИ са назначени по Кодекса на труда, а не като държавни служители.

Искането на здравните работници е възнагражденията да се изравнят там, където се извършва еднаква работа, и да се повишат на обща база. Последното увеличение на заплатите е от март месец миналата година и е средно със 7%, но от тогава инфлацията е нараснала, а доходите не се повишават.

Срокът за удовлетворяване на исканията на здравните инспектори е до 25 октомври, когато се надяват да има вече работещо правителство. Ако дотогава не се изпълнят исканията им, са готови на ефективни действия, а те може да включват преустановяване на част от работата, национален протест, като може да се стигне дори до подаване на колективни оставки.

На протест днес са и инспекциите в Габрово, Шумен, Варна, Благоевград, Враца, София-област и София-град и Сливен.

Средната заплата в инспекцията в Добрич е 1290 лева, като някои от възнагражденията са под 900 лева. Щатните работни позиции са 72, като реално заетите в момента са 68. Текучеството в регионалната структура е голямо, като причина за това е ниското заплащане, посочва главен инспектор Диана Иванова.

Диана Йорданова – председател на синдикална секция на КТ “Подкрепа” към РЗИ

“Моятата заплата е 800 лева по договор, а след като си платя всички осигуровки и данъци, получавам около 620 лева, което не отговаря на заплащането нито в другите институции, нито в частния сектор. Лично аз, докато не възникна идеята за протест, възнамерявах да напусна. Учила съм 4 години, като съм търпяла големи лишения, за да работя за 620 лева”, сподели Екатерина Ганчева – специалист в РЗИ Добрич.

Въпреки активното участие в предишен протест, Снежана Кафалиева – младши експерт в здравната инспекция в Добрич, не е усетила значима промяна. Тя е с 40 години трудов стаж, предстои й пенсиониране, но не вижда кой би могъл да я замести, след като заплатите не са достатъчно атрактивни за младите. Трудът в здравната инспекция е високоспециализиран, изисква образование и стаж. Дейността включва дълги смени на границата с Румъния, часове пътуване до там, като се е случвало една смяна да продължи над 15 часа, да включва пътуване по разбити пътища до Кардам, а след това и до Дуранкулак. Има случаи на работа по над 20 дни без никаква почивка. Работа с туристи, бежанци, болни от ковид, здравна документация. Освен това, експертите се грижат и за изследване качеството на водата, и, като цяло, изследване на природата и въздействията над нея. Въпреки всичко това, тя не чувства подкрепа нито от Министерството на здравеопазването, нито от Главния държавен инспектор.

Преслав НЕЙЧЕВ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.