Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

26 септември – Световен ден на контрацепцията

На 26 Септември отбелязваме Световния ден на контрацепцията. По инициатива на Байер Шеринг Фарма, от 2007 година насам този ден се чества ежегодно. Целта му е запознаване на обществеността с големия брой нежелани бременности, аборти и последствията от тях.

За периода 2010-2014 г., 44% от настъпилите бременности в световен мащаб се оказват непредвидени и съответно нежелани. Това означава, че приблизително 62 на всеки 1000 жени, на възраст между 15 и 44 години, са забременели, без да планират и желаят това. Тревожната статистика не свършва до тук. За същия период 59% от бременностите в развитите региони са прекратени с аборт. За съжаление, въпреки добре познатите контрацептивни средства, тенденцията е за нарастване в броя на нежелани бременности и прекратяването им чрез аборт.

На какво обаче се дължи ръста на нежеланите бременности и абортите, не само в България, но и по целия свят? Причините биха могли да бъдат както липса на услуги в областта на сексуалното и репродуктивно здраве и незачитане правата на жените в страните от Африка и Близкия Изток, така и липса на знание и сексуално образование сред подрастващите.

Световният ден на контрацепцията цели да даде гласност на проблема, както и да подобри познанията относно методите за контрацепция. Заедно с това, кампанията се стреми да насърчи обществото, и в частност младите хора, да говорят открито за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност. Инициативата осигурява възможност за информиран избор, по отношение на тяхното интимно и репродуктивно здраве. Освен методите за контрацепция, те биват осведомени и за инфекциите, предавани по полов път и начините за предпазване от тях.

Историята на контрацепцията е много дълга, като първите известни данни за средства, предпазващи от нежелана бременност, датират от далечната 1550 г. пр. н.е. Оттогава до днес, методите за контрацепция търпят огромно развитие. С навлизането на технологията за вулканизиране на гуми, се появяват първите гумени презервативи, а заедно с тях се ражда и първият прототип на контрацептивна диафрагма.

Контрацепцията е не само начин за предпазване от нежелана бременност. Тя е и основна част от семейното планиране. Това е и мисията на Световния ден на контрацепцията – да допринесе за свят, в който всяка една бременност е желана.

Източник: Zdrave.shop

c